Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zlínský filmový festival zahájí pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců

Kultura

  6:00
ZLÍN - Nová pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců zahájí letošní mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. Půjde o předpremiéru, přijede i početná delegace z filmového štábu. Festival se letos koná 55. rokem, uskuteční se od 29. května do 4. června.

Martha Issová a Lukáš Příkazký ve filmu Sedmero krkavců. foto: Reprofoto

Sedmero krkavců uvidí děti při slavnostním zahájení festivalu ve zlínském Velkém kině. „Tvůrce filmu uvidí návštěvníci poté nejen na červeném koberci, ale také na autogramiádách,“ uvedla programová ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Pohádka Boženy Němcové v hlavní roli s Marthou Issovou bude v kinech od 4. června.

Blížící se festival je ve Zlíně již viditelný, vizuální podoba letošního ročníku, jejímž autorem je Petr Nikl, se objevila již na Velkém kině, jednom z míst filmových produkcí. Tématem letošního ročníku je kaleidoskop. „Postupně bude ve městě vizualizací přibývat. Také budeme postupně odtajňovat filmový i doprovodný program,“ podotkla Pášmová.

Na festival se letos přihlásilo více než 2600 soutěžních i nesoutěžních snímků, z přihlášek pak organizátoři vyberou několik set filmů. Loni diváci viděli 365 filmů z 55 zemí, akci navštívilo 107.000 lidí. Letos je festival věnován německé kinematografii. Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež si odnese kreslíř, malíř, ilustrátor a animátor Adolf Born.

Filmy doprovodí divadlo i koncerty

Festival nabídne také bohatý doprovodný program, nově bude zřízena divadelní zóna. Divadelní zóna vznikne v revitalizovaném parku Komenského v centru města. „Svou tvorbu představí divadelní soubory, například Městské divadlo Zlín, na programu jsou výtvarné workshopy s divadelní tematikou, každý večer pak divadelní představení pro dospělé,“ uvedla za organizátory Markéta Faustová.

Malým návštěvníkům festivalu je vyhrazen zlínský zámek, dětem tam budou k dispozici herny, projekce pohádek a venkovní aktivity. „Rodiče jsou zváni na výstavy či jazzové koncerty, které začínají ve 20:00. Největší hvězdou zámeckého jazzového podia bude Laco Deczi, jehož koncert je na programu 30. května,“ uvedla Faustová. Sportování se známými osobnostmi přinese Sporťáček. Děti se na několika místech ve městě budou moci seznámit s různými sportovními disciplínami, budou si je moci i vyzkoušet.

 

Autoři: ,