Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zlo, které se nehne z místa. Tajemství smrti slečny Neznámé dokáže rozehrát skutečně děsivý příběh

Totožnost neznámá. Dva koronery čeká boj o holý život. foto: IMPOSTOR PICTURES/NETFLIX

/FILM NA VÍKEND/ V domě, kde se stala několikanásobná vražda, naleznou policisté ve sklepě zpola vykopané tělo mladé ženy. Pitvou jsou pověřeni zkušení koroneři Tommy (Brian Cox) a Austin (Emile Hirsch) Tildenovi, které kromě kolegiality pojí i rodinné pouto.
  13:27

Mrtvola nejeví žádné známky zranění, přesto jak dvojice koronerů brzy zjistí, je s ní v nepořádku mnohem víc, než bývá zvykem i u těch nejkrutějších zločinů. Čím dále proniká dvojice (doslova) pod kůži neznámé, tím více začíná být jasné, že tento pracovní den může být jejich docela poslední.

Děs, který graduje

Na poli děsuplných filmů je stále těžší přijít s něčím originálním, něčím, co není stopadesátou variací na strašení duchů v prastarém domě nebo řádění zabijáka vyzbrojeného zahradním náčiním. Tajemství smrti slečny Neznámé si sice v jádru bere jako zdroj inspirace u scenáristů děsuplných filmů tolik oblíbené čarodějnické procesy, ale staví je až na druhou, ne-li třetí kolej. Bez toho, abychom prozradili příliš mnoho, je ale potřeba zmínit, že nejoriginálnějším prvkem je zde ona slečna Neznámá, kterou si zahrála Olwen Catherine Kellyová. Zahrála je poněkud silné slovo, protože se za celou stopáž filmu ani jednou nepohne. Pro gradaci děsu to však překvapivě ani není potřeba.

Tajemství smrti slečny Neznámé

(Velká Británie, 2016, 86 min)

Žánr: Horor / Mysteriózní / Thriller

K vidění na: Netflix

Režie: André Ovredal

Scénář: Ian Goldberg, Richard Naing

Kamera: Roman Osin

Hrají: Brian Cox, Emile Hirsch, Olwen Catherine Kelly, Ophelia Lovibond, Michael McElhatton, Mark Badham, Parker Sawyers, Jane Perry

Tajemství smrti slečny Neznámé skončí u paranormálna, ale než se tak stane, film trýzní diváka dlouhou dobu pitvou a jejími nálezy. Ačkoliv nejde o přehnaně explicitní podívanou (i když i pár skutečně výživných scén se najde), atmosférické úhly kamery na bledé tělo na pitevním stole a vynikající střih vyvolají husí kůži i těm nejotrlejším divákům. V originále se film jmenuje Pitva Jane Doe (The Autopsy of Jane Doe), neboť jako „Jane Doe“ se zpravidla označuje mrtvá dívka, jejíž totožnost zatím nebyla prokázána. Všechno je hlodavě autentické a divák se musí ptát, kolik podobných případů neznámých těl s hrozivými osudy koroneři po celém světě na stůl dostanou. Následná „duchařina“ tento dojem zkazí, ale silné znepokojení zůstává i po skončení filmu.

Do režisérského křesla netradičního hororu usedl Nor André Ovredal. Než se vůbec dal k filmu, proslul ve své domovině jako jeden z nejplodnějších autorů reklamních spotů. V roce 2010 debutoval filmem Lovec trolů, temným fantasy filmem se zajímavou myšlenkou, ale nepříliš zdařilým provedením. Tajemství smrti slečny Neznámé je neméně originální, ale i o poznání povedenější podívanou, která dodnes zůstává Ovredalovým divácky nejúspěšnějším snímkem.

Co se týče herců, tak kromě Kellyové v titulní roli lze zmínit skotského herce Briana Coxe, který má na kontě skutečně velké množství filmových rolí, ale fanoušci ho budou nejspíš znát hlavně z velmi úspěšného seriálu Boj o moc, kde ztvárnil mocného magnáta Logana Roye. V Tajemství smrti slečny Neznámé Cox odvádí slušný výkon a divákovi jde pěkně na ruku. Určitě se ale nedá říct, že by snímek stál na hereckých výkonech. Nenadchne, ale ani neurazí nevýrazný Emile Hirsch v roli druhého koronera.

Za málo peněz

Snímek je i přes všechnu snahu herců a filmařů nízkorozpočtovým dílkem, a proto chvílemi působí dojmem, že jde spíše o krátký nezávislý film silou natažený do rozměru filmu celovečerního. Škodí mu i fakt, že po velmi silném začátku v druhé půlce, kdy diváka kromě atmosféry začne strašit i nadpřirozenem, pak lehce ztrácí dech.

Svěží horor

Nejsilnější zbraní Tajemství smrti slečny Neznámé je nakonec šikovné hraní si s divákovým očekáváním. Při stopáži slabé hodiny a půl dokáže film rozehrát skutečně děsivý příběh plný nečekaných zatáček a slepých uliček. Ačkoliv zvraty nemusí ohromit diváky jako u Šestého smyslu nebo filmu Ti druzí, přesto jde o nenápadný, ale o to svěžejší filmový vítr. To je v leckdy zatuchlém hororovém žánru věcí více než vítanou.