130 let
Známka Červený mauricius.

Známka Červený mauricius. | foto: Národní muzeum

Známky 250 milionů. V národním muzeu se představují klenoty filatelie

Kultura
  •   18:00
PRAHA - V budově Národního muzea je od středy k vidění výstava klenotů z řad poštovních známek. Výstava má výjimku a bude tedy nadále k vidění i přes zpřísněná opatření.

„Na výstavu jsme se s našimi partnery připravovali takřka celý rok. Jsem tak velice rád, že nám byla přislíbena výjimka a akce bude moci proběhnout až do 3. ledna. Pevně věříme, že se na tom nic nezmění a výstava se uskuteční v původním termínu za zpřísněných hygienických podmínek,“ říká Tomáš Mádl, prezident Prestige Philately Club Prague.

V Praze bude nyní k vidění Červený mauritius z roku 1847. Spolu s modrou dvoupencí se staly legendami, protože právě ony poprvé ukázaly, jak může být některý unikát nedostupný. Z původního nákladu 500 kusů se do dnešních dnů dochovalo jen 15 Červených mauritiů. Jeden z nich patří i českému filatelistovi a investorovi, který svůj kousek zapůjčil pořadatelům výstavy. Jeho hodnota se odhaduje na 20 milionů korun.

Mezi další unikáty, jež budou vystaveny v Národním muzeu, patří i rumělkový merkur. Červený či pro svůj specifický odstín rumělkový merkur je světově proslulá a také nejdražší rakouská známka. Vzhledem k tomu, že byla platná i na našem území, se jedná zároveň také o jednu z nejdražších známek české poštovní historie. Jeho cena je odhadována zhruba na 14 milionů korun.

Mezi vystavovanými raritami bude k vidění i několik dalších zcela exkluzivních exemplářů jako je úplně první dopis přepravený pravidelnou poštou v 16. století, rekonstrukce archu prvních známek světa – 240ks Penny Black, dále první novinové známky světa či unikáty přetisků Pošta Československá 1919.


Autor: Lidovky.cz