Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zoufalí třicátníci: 'Na večírku... Aha. Tak to seš teda frajerka.'

Kultura

  11:52
PRAHA - Nový český film Zoufalci, který vypráví příběh o šestici bilancujících třicátníků, nabízí kromě klasického filmového zážitku v kině ještě neobvyklou zábavu na internetu. Do českých kin pak vstoupí 12. listopadu.

Zoufalci foto: Aerofilms Reprofoto

Film vypráví příběh dlouholetých přátel, kteří se přestěhovali z Jablonce do Prahy a na večírku se shodují, že už je konzumní život ve městě nebaví. Rozhodnou se tak zrealizovat dávný nápad - společně se odstěhovat na statek.

Životní bilance ve třiceti
Trojice mladých mužů a trojice žen kolem třiceti řeší ve filmu debutující režisérky Jitky Rudolfové aktuální problémy generace, jež v době změny politického systému před dvaceti lety navštěvovala základní školu. Tedy svobodu si jako jedni z prvních užívali naplno. "Scénář měl podtitul Životní bilance ve třiceti, což jsem brala tak trochu s komickým podtextem. Zajímalo mě, do jaké míry může člověk ve třiceti bilancovat. Já osobně si myslím, že jsem toho v životě ještě moc neudělala,” říká režisérka Jitka Rudolfová.

Do filmu si Rudolfová vybrala šest neokoukaných a zároveň vynikajících českých divadelních herců, pro většinu z nich je tak tento film také debutem. V realistické komedii hrají vedle známější Simony Babčákové herci Jakub Žáček, Michal Kern a Václav Neužil a herečky Zuzana Onufráková a Pavlína Štorková. V dalších neméně podstatných rolích se objeví Jaroslav Plesl, Jiří Havelka, Jaroslav Róna nebo Lucie Žáčková.

Přitom získat smysl života
Filmaři pouštějí Zoufalce postupně různým sociologům a psychologům a žádají odpověď na otázku, co si myslí o dnešních třicátnících. "Neví, co sami se sebou a chtěli by ostatní zachraňovat, aby zachránili sebe sama. Jak zredukovat všechny ty možnosti, denní profity současné civilizace a přitom ještě získat smysl života, rozmělňovaného v tisíce příjemných drobností?,” ptá se po zhlédnutí filmu například socioložka Jiřina Šiklová.

Scény z filmu mohou diváci v současné době vidět v kinech v podobě trailerů. Ty nejsou vytvořeny jako jedna klasická upoutávka na film, jsou totiž rozmělněny do několika kratších trailerů, jež představují jednotlivé filmové hrdiny v nejrůznějších komických krizových situacích.

Příběh většiny z nás
Filmu se producentsky ujala společnost Negativ, jež se kromě spolupráce s již zavedenými režiséry věnuje právě zajímavým prvním filmům tvůrců (Návrat idiota, Mistři). V hlavním producentském křesle usedla za Negativ také debutující producentka Marta Dudáková. Film je tak vlastně ryze současnou výpovědí dnešních třicátníků o sobě samých.

"Zajímalo mě, proč člověk ve svém životě dělá určité bezútěšné věci - a neumí proti tomu v tu chvíli adekvátně bojovat, jejich nesmyslnost a trapnost si uvědomí až ve zpětném pohledu. Otázka tedy zněla - zda a kudy z toho vede cesta ven. Samotný titul filmu jsem proto zamýšlela spíše s nadsázkou, zoufalství jednotlivých postav mi totiž připadá velmi přirozené. Mohl by to být příběh většiny z nás," říká Rudolfová. Grafická koncepce doprovázející uvedení filmu do kin vznikla v týmu Krištofa Kintery.

Soutěžte o největšího zoufalce

Na internetových stránkách youtube.cz/zoufalci tvůrci vyzývají: Soutěžte o největšího zoufalce. Sama režisérka spolu s hlavními hereckými protagonisty filmu budou posuzovat soutěžní příspěvky podle orginalitiy a vtipnosti. Výhrou soutěže, která potrvá do 5. prosince, bude poukaz na prodloužený víkendový pobyt na statku pro skupinu lidí v hodnotě deset tisíc korun.

Nepoužité "zoufalé” scény z filmu Jitky Rudolfové filmaři postupně ukazují na internetu. "Pošlete své vlastní zoufalé video, ať už jste na něm vy nebo vaši přátelé," vzkazují třicátníci. Návodem mohou být některé z filmových sloganů, jež hlásají: piju víc než bych chtěla; jsem teplej a moje máma to neví nebo devátým rokem studuju peďák, tenhle omyl už asi dneska nevyřeším.

Autoři:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...