Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zoufalý majitel telefonního čísla i nápověda přímo na očích. Osm věcí, které možná nevíte o Hře na oliheň

Korejský seriál Hra na oliheň (2021). foto: Netflix

Korejský seriál Hra na oliheň dobývá se svou krvavou hrou celý svět. Své fanoušky si našel i v České republice. Se serverem Lidovky.cz se podívejte na osm věcí, které jste o seriálovém hitu nejspíš nevěděli.
  10:36
Část 8/8

Náznaky, náznaky

Dost možná nejpřekvapivější postavou celého seriálu je stařec Il-nam (Oh Yeoung-su), ze kterého se v samém závěru vyklube architekt celé hry. Zvrat ale není natolik překvapivý, když si divák všímá nenápadných náznaků v příběhu. Když se hráči rozhodnou vrátit, seriál divákovi ukáže, jak nastupují do dodávky a jsou zasaženi omamným plynem. Jedinou výjimkou je právě Il-Nam. Hra na oliheň ukazuje jen jeho nástup do dodávky, nikoliv však následné zplynování. K tomu totiž nedošlo.

Když po druhé hře v ubikacích hráčů dojde k roztržce kvůli malým přídělům jídla, vraždění pro diváka nepochopitelně skončí ve chvíli, kdy do kouta zahnaný Il-nam požaduje jeho konec. Retrospektivně není těžké pochopit, že dozorci po jeho zvolání dav okamžitě rozeženou.

Nejvíce očividný náznak starcovy role je ale tím nejméně nápadným. Když v první hře panenka sleduje soutěžící, všem přiřadí zelenou a červenou podle toho, zda se hýbají. Jediný Il-nam nemá na záběrech z kamery barvu žádnou. Organizátoři nejspíše nechtěli riskovat, že zraní zakladatele. 

Stařec Il-nam nemá na záznamu z kamery žádnou barvu, ačkoliv ho panenka vidí (zelený obrys má).