Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zpěvačka Jana Lota zve na jinou cestu lesem s divadlem Sklep

Colours of Ostrava

  16:00
Projekty Děvčátko tuší a Tak trochu jiná cesta lesem představují osobitou muzikantku i jako neúnavnou iniciátorku charitativních akcí.

Hanák, Vávra, Steindler - z představení Sklep laním foto: 2media

Hudbu, výtvarné umění a pomoc dětem ze Základní školy pro zrakově postižené žáky a žáky s vadami řeči v Opavě spojil projekt Děvčátko tuší, který Jana Lota iniciovala společně s grafičkou a designérkou Markétou Jáňovou a dalšími nadšenci a který vyvrcholí 20. 6. v opavské mini galerii a kavárně Evžen.

Součástí koncertu Jany Loty bude předání šeku s výtěžkem z celého putování projektu Děvčátko tuší po českých galeriích v letech 2012 a 2013 ředitelce základní školy Kateřině Prchalové.

Občanské sdružení Jiné Laně, jehož je Jana Lota předsedkyní, se aktuálně zabývá projektem nazvaným Tak trochu jiná cesta lesem, který je realizován díky květnovému benefičnímu představení Divadla Sklep – Sklep Laním. Jde o výtvarné workshopy pro děti z dětských domovů, inspirované příběhem knihy Kryštůfek a lesní bytosti Jaroslava Kalouska a Markéty Kotkové.

Pohádka slouží jako inspirace pro imaginaci dětí, jež si mohou následně vytvořit svou vlastní představu o lesních bytostech. Jak asi vypadají? Jak komunikují? Jaká umí kouzla? Děti se tak v prostředí dětského domova aktivně zapojí do umělecké tvůrčí činnosti a pod odborným vedením Jany Kochánkové si vyzkouší nejrůznější výtvarné techniky.

Kolika pády padá listí?

Všichni společně se stanou členy autorské skupiny, jejíž dílo – Tak trochu jiná cesta lesem – bude předvedeno 4. října v galerii DOX, zároveň s koncertem Jany Loty, premiérovým uvedením souboru klipů k její druhé desce Děvčátko a projekcí dokumentu Děvčátko tuší. Výtěžek ze vstupného bude rovným dílem rozdělen mezi zúčastněné dětské domovy.

Další aktivitou sdružení Jiné Laně je podpora mladých umělců, konkrétně básníka Martina Šindeláře, který vloni v JT's nakladatelství oficiálně vydal svou první sbírku Zhasnout psí ohně a odejít s větrem. Čerstvou novinkou je pak sbírka Sedm pádů listí, vytištěná nezvykle na pauzovacím papíře.

Slyšet charismatickou Janu Lotu naživo mohou její příznivci 19. 7. na festivalu Colours of Ostrava a následující den na slavnostech města ve Vražném u Nového Jičína.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...