Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zpěvačka Sinéad O’Connorová oznámila konec kariéry, pak slova vzala zpět. Média mě nerespektovala, vysvětlila

Kultura

  5:00
DUBLIN - Zpěvačka Sinéad O’Connorová šokovala fanoušky, když nečekaně oznámila odchod do uměleckého důchodu. Po několika dnech ale rozhodnutí vzala zpět. O’Connorová není nováčkem ve světě kontroverzí. Naposledy v roce 2018 oznámila, že konvertovala k islámu.

Sinead O’Connor. foto: ČTK

Na Twitteru zpěvačka napsala, že se k unáhlenému rozhodnutí o konci kariéry dobrala poté, co se cítila být vyprovokována rozhovory v médiích. Na začátku června totiž publikovala autobiografickou knihu Vzpomínání (Rememberings), ve které líčí psychická i fyzická traumata, kterými si během života prošla. 

Sinead O’Connor konvertovala k islámu.
Sinéad O'Connor.

Proto 5. června šokovala fanoušky, když oznámila, že její chystané album No Veteran Dies Alone (Žádný veterán neumírá sám) bude tím posledním. „Není to špatná zpráva. Je to naprosto skvělá zpráva. Válečník by měl vědět, kdy je čas pověsit zbraň na hřebík. Byla to cesta dlouhá čtyřicet let. Je čas zvednout nohy ze země a hnát se za jinými sny,“ napsala na svůj Twitter.

Toto rozhodnutí bylo podle O’Connorové učiněna v afektu. Na vině měly být necitlivé otázky od některých médií z Velké Británie a Kanadě. Zpěvačka o nich píše jako o „prasatech s rtěnkou“. Zároveň potvrdila, že neruší žádný ze svých koncertů naplánovaných v rámci chystaného turné. 

„Všem zpovídajícím bylo zdůrazňováno, ať se nevrtají v obtěžování, kterým jsem si prošla jako dítě. Zároveň se neměli ptát na věci okolo duševního zdraví, protože na ty mě bolí myslet. Skoro nikdo to nerespektoval. Vždy, když jsem během posledních třiceti let něco vydala, každý se mě hned ptal, jestli jsem v pohodě a nejsem úplná kráva,“ píše zpěvačka na svém Twitteru. 

Dlužno dodat, že Sinéad O’Connorová není ve světě kontroverzí žádným nováčkem. V roce 1990 odmítla odehrát halový koncert v Americe, protože před ním zazněla americká hymna. V roce 1992 byla zachycena na vidu, jak trhá na kusy fotku tehdejšího papeže Jana Pavla II.. Naposledy v roce 2018 oznámila, že přestupuje k islámu a přijímá jméno Šhuhada Sadaqat.

Zpěvačka se dlouhodobě potýká s vážnými psychologickými problémy. V roce 2003 ji lékaři diagnostikovali bipolární poruchu. Již několikrát se pokusila o sebevraždu. Nedaří se jí ani v osobním životě - byla již čtyřikrát vdaná. Její poslední manželství s irským psychoterapeutem Barrym Herridgem vydrželo jen 16 dní.

Sinéad O’Connorová

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...