Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zpěvačka zvláštního tichého ohně

Kultura

  11:19
PRAHA - Pod trošku banálním názvem Tisíc podob lásky se skrývá impozantní soubor hitů v tom nejlepším slova smyslu. Průřez toho nejlepšího, co se za čtyřicet let její kariéry nastřádalo v nahrávkách a ve videopodobě, sahá od písniček natočených ještě černobíle – jsou z televizních pořadů od roku 1969, kdy zpívala s vervou temný soul – až po nejčerstvější současnost.

Marie Rottrová foto: Lidové noviny

Pod trošku banálním názvem Tisíc podob lásky se skrývá impozantní soubor hitů v tom nejlepším slova smyslu. Průřez toho nejlepšího, co se za čtyřicet let její kariéry nastřádalo v nahrávkách a ve videopodobě, sahá od písniček natočených ještě černobíle – jsou z televizních pořadů od roku 1969, kdy zpívala s vervou temný soul – až po nejčerstvější současnost.

Pro jiného zrádný výlet napříč časem je pro Marii Rottrovou neuvěřitelně lichotivý. S léty nazpátek se mění kostýmy a nepatrně i účesy (víc ale muzikantů než samotné zpěvačky). Ona sama zůstává po všechna léta krásná, příjemná, úžasně zpívá. To jednoznačně dokazuje její pečlivě vybraný repertoár, který nemůže nikoho urazit. Ženám zpívá z duše, pro muže je nevtíravě, ale trvale svůdná.

Bonusem na DVD je dokument Hvězdy Moravy. Nejbližší zpěvaččini kolegové se shodují v tom, že i když Marii život nešetřil, vždycky se dokázala z těžkých situací dostat s grácií a nadhledem, dokázala životem procházet se šarmem. I to těžké, co prožívala, uměla přetransformovat do písní.

Tak mě vidí textaři
Sama říká, že to, co zpívá, prožil skoro každý. „Ale já si to nenapsala, tak mě vidí textaři – a v tom je taky veliké umění, spolupráce textaře s autorem hudby a s interpretem. A já měla výborné textaře.“ Jmenuje Vladimíra Čorta, který pro ni psal v soulovém období, Zdeňka Borovce, jenž se uměl krásně vžít do ženských pocitů. A Jiřinu Fikejzovou s texty šitými na míru. Ta má pro Marii jen slova obdivu: „Nikdy se nepodbízela, nebyla nikdy vyzývavá, ale přitom taková velice sugestivní s tím svým velice zvláštním, osobitým tichým ohněm.“

Velké hity jí napsal Jaromír Nohavica – hned první Lásko, voníš deštěm je populární dodnes a písničkář prohlašuje, že díky tomuto úspěchu se odvážil pokračovat ve skládání. „Ona byla a stále je zpěvačkou velkého muzikantského cítění, skvělého frázování, nádherné barvy hlasu, navíc skvěle vypadá a vytváří kolem sebe takové zvláštní tajemství, něco nedopovězeného,“ říká v dokumentu. Jednou z nejkrásnějších písní na DVD je letos čerstvá Tak tohle je láska Jaromíra Urbánka a Jaromíra Nohavici.