Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zrození Bílých chodců. Nový seriál HBO se zaměří na nejdelší zimu v Západozemí

Kultura

  16:00
Nový připravovaný seriál ze světa Hry o trůny by se měl zaměřit na Dlouhou noc (The Long Night), období, kdy celý kontinent na několik let zakryla tma. Spisovatel George R. R. Martin to prozradil na svém blogu.

Bílí chodci jsou pod vedením Nočního krále (uprostřed, Vladimír Furdík) hrozbou, která musí být za každou cenu zastavena. Vážnost této hrozby v poslední sérii potvrdili tím, když zabili a na svou stranu obrátili jednoho z draků Daenerys. S jeho pomocí udělali do mohutné ledové zdi, která chránila Západozemí po tisíce let, obrovskou díru. Právě teď proudí dovnitř a zabíjí vše, co jim stojí v cestě. foto: HBO

Jako Dlouhá noc se ve světě Hry o trůny označuje událost, která se stala před více než osmi tisíci lety od děje samotného populárního seriálu televize HBO. Jejím průvodním jevem byla nejhorší zima v historii a černočerná tma po několik let. Dlouhá noc měla trvat celou jednu generaci. Událost je významná také tím, že se během ní poprvé objevili Bílí chodci, děsivá armáda ledových nemrtvých. Z dobového zasazení také přirozeně vyplývá to, že diváci neuvidí ani jednoho ze svých oblíbených hrdinů, ale místo toho dorazí řada nových tváří.

O připravovaném díle se na na svém blogu hovořil sám autor knižní předlohy, spisovatel George R. R. Martin. Neřekl nic konkrétního, ale naznačil, že kdyby si měl tipnout, tak by název pilotního dílu nového seriálu odhadoval právě na Dlouhou noc. „Je ale více než pravděpodobné, že do toho názvu bude chtít HBO nějak zapracovat slovní spojení Hra o trůny. Dříve nebo později se to dozvíme,“ uzavřel spisovatel.

Sedmá řada seriálu Hra o trůny: král severu Jon Snow (Kit Harington).
Sedmá řada seriálu Hra o trůny: Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) a Bronn...

O seriál se postará scenáristka Jane Goldmanová (Kick-Ass, X-Men: První třída). Ta je jedním ze čtyř autorů, kteří dostali za úkol seriálově zpracovat předlohy ze světa Hry o trůny. Těmi zbylými jsou Carly Wrayová (Westworld, šílenci z Manhattanu), Brian Helgeland (Muž v ohni, Odplata) a Daniel Zelman (Bloodline). Teď je jisté, že projekt Jane Goldmanové dostal zelenou jako první.

„Vše, co mi bylo řečeno, naznačuje, že se můžeme těšit v příštích letech i na další seriály. Konec konců, jako předlohu máme svět starý desítky tisíc let a můžeme si s ním vyhrát. Ale když jde o televizi, tak nic není jisté,“ okomentoval výhled dalších seriálů na svém blogu Martin.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!