Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ztracený ráj Davida Radoka

Kultura

  13:59
Kouzelně poetickou a hravou inscenaci Shakespearovy hry Jak se vám líbí nastudoval na otočném hledišti v Českém Krumlově David Radok s herci Jihočeského divadla.

Letohrádek Belarie jako vévodský dvůr. Shakespearova hra Jak se vám líbí v režii Davida Radoka vyvolává pocity blaženosti. foto: ČTK

David Radok si především všiml nádherné naivity postav, které strženy bukolickou idylou opouštějí pozemské statky a úřady a odcházejí za láskou a meditováním do Ardenského lesa. Kde zřejmě budou živi jen ze své lásky, idealismu, vzduchu a vody.

Radokova inscenace je laskavým poselstvím lásky a míru v intencích nostalgicky opěvovaných 60. let. Ta jsou ovšem měřena pohledem současníka, který si jejich naivitu uvědomuje, a jemně, sotva neznatelně ji ironizuje.

A zároveň se netají tím, že okouzlení u něj přetrvává a poskytuje mu naději i uprostřed dnešního, tak diametrálně odlišného světa štvoucího se za pofiderními požitky. Tenhle zvláštní pocit harmonie a čistého potěšení pak dokáže přenést i na diváky, protože většina z těch, kteří z premiéry odcházeli, měla na tváři blaženě připitomělý úsměv.

Vše, co potřebuješ, je láska

Po letech provozu českokrumlovského otočného hlediště by se zdálo, že je téměř nemožné nově využít jedinečnou plenérovou scenerii – zámeckou zahradu s vegetací a tajemnými kouty a letohrádek Belárie. Radok a light designér Torkel Blomkvist ovšem úžasně "podsvítili" travnaté plochy zahrady.

Ty vypadají, že se rozléhají do nekonečné dálky a jsou lákavým místem, které zve ke spočinutí. Ardenský les a vše kolem něj se tak stává ztraceným rájem, krajina je plná bečících oveček se sladkými čumáčky, hodných a neambiciózních pastýřů (Jiří Šesták), dojemných nezáludných prosťáčků (Tomáš Drápela).

Letohrádek Belarie jako vévodský dvůr. Shakespearova hra Jak se vám líbí v režii Davida Radoka vyvolává pocity blaženosti.

Ovečky nosí pod paždí lesní tvorové, občas se ozývají zvuky, jež vydává lesní zvěř, kvákání, vrkání a všelijaké hýkání. Pastýřka Febé (Dana Verzichová) a její stále zapuzovaný nápadník Silvius (Václav Liška) jsou nefalšované květinové děti. Mají dlouhé vlasy sepnuté čelenkami, protiatomáky na krku, hadrová žebradla a kytaru.

Vyhnanci ode dvora jsou v lese dobře zabydleni a připomínají pánský klub ze staré Anglie na odpoledním pikniku. Jsou pohodlně usazení v kempinkových židličkách kolem starého vévody (Petr Šporcl), který má na kolenou podomácku starý pléd. Ve starém sudu si opékají cosi lákavě vonícího. Popíjejí a debužírují a z gramofonu si pouštějí Dvořákovu Novosvětskou.

Na svět shlížejí s nadhledem a pobaveně naslouchají Žakovu (Zdeněk Kupka) mudrování. Orlando (Jan Hušek) prchá se svým přítelem Adamem (Petr Červinka) do lesního azylu a podobá se Sherlocku Holmesovi bloudícímu s doktorem Watsonem v mlhách na blatech, ostatně oba vyjeveně svírají kočárovou svítilnu.

Letohrádek Belarie jako vévodský dvůr. Shakespearova hra Jak se vám líbí v režii Davida Radoka vyvolává pocity blaženosti.

Inscenace nepřestává překvapovat drobnými nápady, které dokládají, že vše je jen iluze a svět imaginace. Je tu vévodský dvůr, ale má i forbínu, na níž svítí staré divadelní lampy. A co chvíli někdo vypadne z role – třeba excentrický šašek (Martin Hruška) preluduje na klavír a rozzuřený Frederick (Roman Nevěčný) mu do něj přibouchne prsty.

V lese sice bouří a padá mlha, ale obstarávají to fámulusové, kteří nepokrytě třesou plechem a vypouštějí kouře. A zápasník Charles, který má zlikvidovat sušinku Orlanda, je nemluvný naolejovaný kulturista, předvádějící dámám své bicepsy. Stačí ale správný kopanec od sušinky a kácí se k zemi jako podťatý dub.

Jak je u Radoka zvykem, součástí výkladu je hudební dramaturgie a hudba také určuje vyznění celého závěru. Známý šlágr Beatles All You Need Is Love tu zní jako chorál a všichni hrdinové za láskou fascinovaně odcházejí, jako by našlapovali po křehkých snech. Všude kolem se totiž rozzáří malá světla jako blikající hvězdy mezi nebem a zemí.

Ale i nad touto až dojemně poetickou scénou se vznáší sotva postižitelný nadhled, Radok se prostě nespokojí s jednoznačným řešením, vždy v jeho výkladu najdeme aspoň záblesk pochybnosti.

Letohrádek Belarie jako vévodský dvůr. Shakespearova hra Jak se vám líbí v režii Davida Radoka vyvolává pocity blaženosti.

Soubor činohry i dva hosté, Jan Hušek v roli Orlanda a Zuzana Stavná jako Rosalinda, se tu předvedli v nejlepším světla, výkony jsou vzácně vyrovnané, vylehčené a typově přesné.

A pochvala patří i vedení Jihočeského divadla – řediteli Jiřímu Šestákovi a šéfovi činohry Martinu Glaserovi, kteří hostujícího režiséra pro Krumlov získali, neboť dobře vědí, že úspěch druhých je i jejich úspěchem.

Ať si zase někdo přijde s tím, že by se mělo otočné hlediště v zámecké zahradě rušit. Takovou letní atrakci nikde nemají a my ji budeme bourat nebo stavět jinde, kde vůbec nemůže zafungovat. Letošní premiéra činohry Jihočeského divadla je dostatečným argumentem pro její zachování.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!