Dává nám chléb a pivo, v budoucnu by po nás mohla i uklízet. Kvasinka 2.0 s umělým genomem dělá pokroky

Premium

Buňky kvasinky Saccharomyces cerevisiae mezi bakteriemi v kvašené ovocné šťávě | foto: Profimedia.cz

  5:00
Mezinárodní konsorcium Sc2.0 po patnácti letech usilovné práce hlásí: „Na dohled je organismus, který nemá na planetě obdoby.“

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Enzymy proměňující nebezpečné odpady na neškodné látky nebo rozkládající levně a ve velkém vodu na vodík a kyslík. Produkce nových léků, ale i kvalitnější pekařské výrobky, pivo a víno. To vše slibuje kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae) se syntetickým genomem.

Vědci mezinárodního konsorcia Sc2.0 nyní představili v desítce vědeckých článků organismus, ve kterém už laboratorně připravená dědičná informace převažuje nad její přírodní verzí. „Je to milník, na kterém jsme pracovali dlouhou dobu,“ říká jeden z lídrů konsorcia Jef Boeke z Newyorské univerzity.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Vstoupit do diskuse
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.