Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dává nám chléb a pivo, v budoucnu by po nás mohla i uklízet. Kvasinka 2.0 s umělým genomem dělá pokroky

Premium

Buňky kvasinky Saccharomyces cerevisiae mezi bakteriemi v kvašené ovocné šťávě | foto: Profimedia.cz

  5:00
Mezinárodní konsorcium Sc2.0 po patnácti letech usilovné práce hlásí: „Na dohled je organismus, který nemá na planetě obdoby.“

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Enzymy proměňující nebezpečné odpady na neškodné látky nebo rozkládající levně a ve velkém vodu na vodík a kyslík. Produkce nových léků, ale i kvalitnější pekařské výrobky, pivo a víno. To vše slibuje kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae) se syntetickým genomem.

Vědci mezinárodního konsorcia Sc2.0 nyní představili v desítce vědeckých článků organismus, ve kterém už laboratorně připravená dědičná informace převažuje nad její přírodní verzí. „Je to milník, na kterém jsme pracovali dlouhou dobu,“ říká jeden z lídrů konsorcia Jef Boeke z Newyorské univerzity.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se