Pátek 7. května 2021svátek má Stanislav 6 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Američané čtyřicet procent jídla vyhodí

Hamburger (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hamburger (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Přibližně čtyřicet procent potravin vyprodukovaných v USA skončí v odpadu a situace se dále zhoršuje. Plyne to ze studie, která při zjišťování míry plýtvání vyšla z modelu lidského metabolismu.

Množství vyhozeného jídla se většinou odhaduje z údajů, které výzkumníkům sdělí samotní spotřebitelé. Alternativou je zkoumání obsahu popelnic. Obě metody mají své nevýhody. První je nepřesná, při druhé se nedá pokrýt celý rozsah státu. Vědci z amerického Národního institutu pro cukrovku, nemoci ledvin a zažívacího traktu (NIDDK) zvolili jiný přístup.

Začali s předpokladem, že fyzická aktivita lidí se v čase příliš nemění. Někteří experti se domnívají, že poslední generace se hýbají spíše o něco méně, ovšem tým vedený Kevinem Hallem zvolil konzervativní odhad. Následně vědci analyzovali průměrnou váhu obyvatel USA v roce 1974 a 2003 a z těchto údajů odvodili, jakou kalorickou hodnotu musela mít jejich strava.

Další potřebný údaj poskytly zprávy o množství prodaného jídla. Tyto informace americké úřady poskytují specializované agentuře OSN s názvem Organizace pro výživu a zemědělství.

Z rozdílu mezi jídlem prodaným a zkonzumovaným plyne, kolik potravin se vyhodí.

V roce 2003 činila výživná hodnota prodaného jídla 3750 kalorií na osobu a den, přičemž spotřebováno bylo 2300. Do popelnic putovalo celých 39% všeho jídla, uvádí studie publikovaná v posledním čísle vědeckého časopisu PLoS ONE. Výsledek je o víc než čtvrtinu horší, než kolik dosud odhadovalo americké ministerstvo zemědělství.

Příliš levné potraviny?
Předchozí generace tak marnotratné nebyly. Ještě v roce 1974, v době, kdy Američané již přivykli relativnímu blahobytu, byl objem vyhozeného jídla poloviční.

Proč se plýtvá stále víc? Odborníci citovaní v článku časopisu Science se shodují, že příčinou jsou klesající reálné ceny potravin. "Kdyby bylo jídlo dražší, odpadu by bylo méně, říká chemik Greg Keoleian z Centra pro trvale udržitelné systémy při Michiganské univerzitě v Ann Arbor.

Vědci se nyní chtějí zaměřit na jiné vyspělé státy. Zajímá je například Japonsko, o němž se traduje, že je v otázce zacházení jídlem hospodárnější.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Miroslav Tichý žil na okraji společnosti v chudobě. Teď jeho fotky stojí... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Princ Philip jako vozataj čtyřspřeží. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Michal Anděl vedoucí Centra pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu 3.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...