Pátek 19. srpna 2022, svátek má Ludvík
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Citron v kuchyni? Omytí plodu nemá téměř žádný smysl, říká chemik

Evropa

  6:17
Otázka: Když chci při pečení používat kůru z chemicky ošetřených citronů, stačí je omýt, nebo se chemikálie dostanou i do kůry? Jaké chemikálie se vlastně používají a proč jsou škodlivé? Odpovídá David Hurný z katedry organické chemie Přírodovědecké fakulty UK.

Citrony (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Citrusové plody se chemicky ošetřují nejen během vegetace, ale také po sklizni. Chemikálie používané během vegetace zůstávají přítomny i po uplynutí ochranné lhůty na plodech v nepatrném množství jako tzv. rezidua. Po sklizni jsou plody povrchově ošetřovány fungicidy (látkami zabraňujícími vzniku plísní), akaracidy (proti roztočům) a pesticidy. Kůra citrusových plodů se ošetřuje také různými vosky a pryskyřicemi, jednak z estetických důvodů, a také aby se omezilo vysychání plodu.

Citronové osvěžení

V České republice jsou, podobně jako v celé Evropské unii, povoleny pro chemickou ochranu citrusových plodů pouze některé chemikálie v maximálním přípustném množství. Dříve šlo především o bifenyl, o-fenylfenol, natriumo-fenylfenolát a thiabendazol. V dnešní době, po zpřísnění legislativy, se používají především látky na bázi vosku a pryskyřic. Jedná se o včelí vosk, směs vyšších mastných kyselin, oxidovaný polyetylenový vosk. Limity pro pesticidy jsou stanoveny nařízením Komise č. 149/2008, kde je také uveden výčet povolených látek.

Nerozpustné chemikálie

Pro použití veškerých látek jsou stanoveny maximální přípustné limity výskytu reziduí, které se vztahují i na povrch citrusových plodů. Přestože množství těchto látek na povrchu plodu nepředstavuje pro lidský organismus toxikologické ohrožení, nelze konzumaci kůry citrusových plodů v jakékoliv podobě doporučit – ve většímmnožství může vyvolat například střevní obtíže, podráždění pokožky nebo jaterní problémy.

Omytí plodu nemá téměř žádný smysl – jedná se vesměs o chemikálie ve vodě prakticky nerozpustné. Tyto chemické látky navíc pronikají v menší míře i do kůry, takže omytím, byť v teplé vodě, se obsah těchto chemikálií sníží jen nepatrně. Proto lze pro kuchyňské použití doporučit pouze kůru z těch citrusových plodů, u kterých je jasně deklarováno, že kůra nebyla chemicky ošetřena.

ČTĚTE TAKÉ:

Autor:

Porucha imunity je první známka, že je v našem životě něco špatně, říká lékařka

Premium Lidí s poruchami imunity přibývá. Příčinou je často špatný životní styl, což vede k vážným nemocem, třeba k rakovině....

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

První díl rozhovoru s Shopaholicadel: Práci neseženu, každý den můžu umřít!

Premium Rozhovorům se dlouho úspěšně vyhýbala, nyní ale udělala výjimku a Expresu poskytla exkluzivní sondu do své duše....

Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 7. soutěžním týdnu?
Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 7. soutěžním týdnu?

Léto venku s eMiminem je tady! Každý týden budeme soutěžit o fantastické ceny v celkové hodnotě 298.000 Kč. Sdílejte své letní zážitky, hodnoťte...

Právě čtete