Sobota 21. května 2022, svátek má Monika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Egyptská hrobka ukrývala 3200 let starý sýr, tvrdí vědci

Věda

  6:37
KÁHIRA - Záhadná bílá hmota nalezená v hrobce starosty antické egyptské metropole Mennofer je ve skutečnosti sýr starý přes 3200 let. Po pečlivé analýze k tomuto závěru dospěli italští a egyptští vědci, informovala dnes zpravodajská společnost BBC. Mohlo by se jednat o pozůstatek nejstaršího sýra, s jakým se kdy archeologové setkali.

Pyramidy v Gíze foto: Shutterstock

„Analyzovaný materiál je pravděpodobně nejstarším archeologickým pevným zbytkem sýra, jaký byl dosud nalezen,“ napsal v nedávno publikované studii chemik z univerzity v italské Catanii Enrico Greco, který na rozboru antického sýra spolupracoval s kolegy z Káhiry. Jejich zjištění jsou o to zajímavější, že až dosud se žádné důkazy o produkci sýra ve starověkém Egyptě neobjevily, napsala BBC.

Tajemná hmota byla nalezena v hrobce starosty starověkého města Mennofer v oblasti dnešní Káhiry, které bylo metropolí úrodné delty Nilu. Hrobku starosty Ptahmese objevili badatelé už v roce 1885, následně však byla na dlouhý čas zapomenuta. Až v roce 2010 ji znovu prozkoumali francouzští archeologové. Vykradači hrobů už z místa zřejmě některé předměty odnesli, zůstalo zde však několik hliněných nádob, přičemž v jedné z nich byl prastarý sýr.

Podle webu Gizmodo Grekův tým dokázal po rozpuštění kousků bílé hmoty izolovat vzorky bílkovin. Ty pak vědci analyzovali a i přes dlouhé působení času v nich dokázali identifikovat prvky specifické pro sýry. „Analýza ukázala, že produkt byl vyroben po smíchání kozího a ovčího mléka a překvapivě i mléka buvola afrického,“ píše Gizmodo.

Vědci v Brně detailně popsali virus nákazy včelího plodu

Kromě toho však vědci v objevili také stopy po bakteriích rodu Brucella, které způsobují vysoce nakažlivou brucelózu. Použité mléko nebylo pasterizované, takže sýr, ačkoli mohl být chutný, byl zřejmě také jedovatý.

Chemik Greco si ohledně chuti starověkého sýra netroufl spekulovat. Podle profesora Paula Kindstedta z Vermontské univerzity, který studuje chemii a historii kolem sýrů, mohl chutnat podobně jako klasický kozí sýr, jen s „velmi, velmi kyselým“ nábojem. „Měl by v sobě hodně vlhkosti, byl by roztíratelný. Dlouho by nevydržel, hodně rychle by se zkazil,“ řekl deníku The New York Times.

Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat