Vědci z Helmholtzova střediska a Technické univerzity v německém Mnichově objevili mechanismus, který kontroluje hormon hladu a který způsobuje, že někteří lidé jedí více. Již dávno se vědělo, že klíčovou roli při chuti k jídlu hrají dva hormony - ghrelin a leptin. Ten první avizuje člověku, že má hlad; leptin posílá do mozku signál, že tělo už další přísun potravy nepotřebuje.
Cvičíte, ale nevidíte výsledky? Jezte chytře a nebojte se jídla, radí bloggerka |
Dlouhé roky si vědci mysleli, že obezita může být způsobena nedostatkem leptinu. Domnívali se, že lidé, kteří ho mají málo, mají nadváhu, protože prostě jejich mozek nedostává informaci o tom, že se najedli dosyta. Nedávné studie však ukazují, že obézní lidé mají leptinu velké množství (velká váha, velká kvantita), ale jsou vůči němu odolní.
Němečtí vědci nyní objevili v mozku „přepínač“, který reguluje působení leptinu. Je jím enzym HDAC5, který výrazně ovlivňuje účinek tohoto hormonu.
„HDAC5 je důležitý při komunikaci mezi tkáněmi a pocitem hladu v mozku,“ vysvětlil doktor Paul Pfluger. A dodal, že obnovení citlivosti na leptin by tak mohlo být důležitým krokem ke snížení váhy a léčbě obezity a s ní spojených nemocí, jako je například cukrovka 2. typu.