Pátek 8. prosince 2023, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Věda

Dává nám chléb a pivo, v budoucnu by po nás mohla i uklízet. Kvasinka 2.0 s umělým genomem dělá pokroky

Buňky kvasinky Saccharomyces cerevisiae mezi bakteriemi v kvašené ovocné šťávě | foto: Profimedia.cz

Premium
Mezinárodní konsorcium Sc2.0 po patnácti letech usilovné práce hlásí: „Na dohled je organismus, který nemá na planetě obdoby.“

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou 45 %

Enzymy proměňující nebezpečné odpady na neškodné látky nebo rozkládající levně a ve velkém vodu na vodík a kyslík. Produkce nových léků, ale i kvalitnější pekařské výrobky, pivo a víno. To vše slibuje kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae) se syntetickým genomem.

Vědci mezinárodního konsorcia Sc2.0 nyní představili v desítce vědeckých článků organismus, ve kterém už laboratorně připravená dědičná informace převažuje nad její přírodní verzí. „Je to milník, na kterém jsme pracovali dlouhou dobu,“ říká jeden z lídrů konsorcia Jef Boeke z Newyorské univerzity.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

49
89 Kč
Předplatit
Ušetříte 40 Kč
Následně 89 Kč/měsíc
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: