Pátek 14. května 2021svátek má Bonifác 14 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Orientace > Věda

Pojídáním řízků ke štíhlé linii

Tuky a bílkoviny udržují štíhlou linii | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tuky a bílkoviny udržují štíhlou linii | foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Praha Nezadržitelný celosvětový vzestup obezity by nás měl překvapovat: vždyť zrovna proti ní existuje pestrá paleta „zaručených“ prostředků. Kromě mnoha jiných i „masová dieta“, kterou od 70. let 20. století propagoval americký lékař Robert Atkins.

Podle něj se dá hubnout, i když jíme do sytosti. Stačí jenom z jídla téměř úplně vyloučit uhlohydráty, tedy cukry a škroby, a nahrazovat je tuky a bílkovinami. Lékaři mají k jednostrannosti diety mnohé výhrady, některé studie však „masovým“ dietám přiznávají výsledky.

Atkins v době vzniku studie tvrdil, že tělo se musí při rozkládání tuků a bílkovin více namáhat a vydá více kalorií. Následné vědecké studie ale zjistily, že lidé nespalují více energie. Zato mohou mít nižší celkový příjem kalorií a menší pocit hladu.  Vznikla teorie, že tuky snižují chuť k jídlu, ale pokusy ji vyvrátily. Pak už zbylo jediné: vyzkoušet bílkoviny. Různé studie následně ověřily, že u osob stravujících se bílkovinami klesá počet přijatých kalorií, a to až o 500 denně.

Ale statistika nestačí: vědecké týmy se snažily rozluštit tajemství účinku bílkovin. Mnohé se zaměřily na zkoumání změn hormonální rovnováhy. To není triviální úkol: tělo takových sloučenin vyrábí více jak dvě desítky, tak která? Odpověď je PYY3-36, tvrdí tým Rachel Batterhamové z University College London. Tento peptid (zlomek bílkoviny) označila Batterhamová za příčinu účinků „masové diety“ na základě sledování skupiny lidských dobrovolníků na různých dietách i laboratorního výzkumu na myších. Hlodavce vědci připravili o gen, který výrobu PYY3-36 spouští. Upravené myši nadprůměrně tloustly, dokonce i na bílkovinné dietě. Pokud jim PYY3-36 byl dodáván zvenčí, nárůst jejich hmotnosti se zastavil.
 Batterhamová je zastánkyní hypotézy, že „slabost“ pro bílkoviny je genetickým dědictvím dávného lidského životního stylu. Před nástupem zemědělství byly bílkoviny ve stravě našich předků zastoupeny asi z jedné třetiny. V současné době asi ze 16 procent.

 Přesto se Batterhamová zdráhá dietu s vysokým obsahem bílkovin doporučit. Její zdravotní rizika nejsou ověřena. Našim předkům možná prospívala, dávní lovci a sběrači se podle Batterhamové ale obvykle nedožívali osmdesáti let.  Ostatní odborníci přijímají výsledky poněkud skepticky, ovšem z důvodu, který souvisí spíše s nedávnou než dávnou minulostí. Batterhamová byla součástí jiného britského týmu, který pokusy s PYY3-36 zveřejnil už v roce 2002. Vědci tehdy tvrdili, že injekce PYY3-36 vedly ke snížení příjmu potravy u  aboratorních myší a dokonce i u malé skupiny lidí. Jiným laboratořím se však tyto výsledky nepodařilo zopakovat. Nové výsledky bude ověřovat řada odborníků. Na jejich verdikt si ovšem budeme muset chvíli počkat.
,

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Rakušan Aleksandar Rakic si už Jiřího Procházky všiml. A chce mu v UFC srazit... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Ruská vakcína Sputnik V. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...