Sobota 18. září 2021, svátek má Kryštof
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

V Brně vyvíjejí na víno elektronický jazyk

Věda

  18:00
BRNO - Zařízení, které po ponoření do sklenice vína zjistí jeho složení a po porovnání s údaji v paměti napíše, o kterou odrůdu jde. I tak by měl fungovat „bioelektronický jazyk“, který vytvářejí v biochemickém ústavu brněnské přírodovědecké fakulty.

Miodrag Milovanović se ve výzkumných laboratořích MU v rámci programu stipendií Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu věnuje novým metodám analýzy cukru a kyselin ve víně. Jeho metoda přispěje k rychlé analýze až 7 složek najednou. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Mohl by se stát postrachem nepoctivých vinařů. „Jazyk“ má ve výsledku zjišťovat koncentrace sedmi vybraných biochemických faktorů. „Jeho smyslem je urychlit analýzy vína,“ popsal LN Karel Lacina, který se na výzkumu podílí.

Například Státní zemědělská a potravinářská inspekce má přístroj, který podobně vína hodnotí na principu nukleární magnetické rezonance. Už několikrát se postaral o pokuty pro vinaře, kteří své produkty pančují nebo neuvádějí správné složení - jenže zabírá obří místnost a analýza si žádá čas a peníze. Přístroj stál 46 milionů korun.

"Tady pracujeme s použitím enzymů a jejich kombinace s elektrochemickými metodami, výsledný přístroj by měl být přenosný,“ dodal Lacina. Mohli by si jej například pořídit i sami vinaři.

Víno - ilustrační foto

Tvůrci mají i mezinárodní posilu, jedním z členů týmu je Miodrag Milovanovič ze Srbska - sám člen vinařské rodiny. Do Brna přijel v rámci projektu Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu, které finančně podporuje „lov mozků“ pro brněnské projekty a vědecké týmy. V laboratoři tráví hodiny denně, když do vzorku vína vsouvá biosenzory zapojené na počítač. „Každý zjišťuje určité hodnoty, je potřeba najít nejlepší kombinaci,“ popsal včera Milovanovič.

ČTĚTE TAKÉ:

Kdo by předpokládal, že při výzkumu spotřebuje ústav velké množství vína, ten se plete. Budou ho maximálně litry. „Pak bude zajímavé, když bude potřeba přístroj naučit, jak vzorek popsat nejen jeho vlastnostmi, ale právě řečí vinařů,“ dodal Lacina. Elektronický jazyk by totiž měl být schopen díky srovnání poznat odrůdy. V obavě z podobné techniky už pak v nepoctivé vinárně nezamění vína ani návštěvě z Prahy.

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....

LETNÍ SOUTĚŽ: Poslední šance, zapojte se a vyhrajte věci za tisíce korun
LETNÍ SOUTĚŽ: Poslední šance, zapojte se a vyhrajte věci za tisíce korun

Vítejte v posledním – 10. týdnu soutěže. Opět hrajeme o 7 cen, mezi kterými najdete set hraček od Fisher-Price, doplňky stravy od NaturaMed,...

Mohlo by vás zajímat