Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

V Brně vyvíjejí na víno elektronický jazyk

Zařízení, které po ponoření do sklenice vína zjistí jeho složení a po porovnání s údaji v paměti napíše, o kterou odrůdu jde. I tak by měl fungovat „bioelektronický jazyk“, který vytvářejí v biochemickém ústavu brněnské přírodovědecké fakulty.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V. Dolnik

19. 10. 2011 20:09
Asi by stalo za to zminit, ktere slozky se analyzuji.

Vinarstvi je samozrejme velky byznys a o objektivni analyzu vina se snazi celkem dost lidi. Zatim jsou uspesni jen castecne. Kapilarni izotachoforeza i elektroforeza analyzuji ve vine organicke kyseliny. vcetne zakazane kyseliny fumarove, ale to je porad malo. Enzymove elektrody, mohou veci posunout kousek dal, polde toho, co analyzuji, a tvurcum preji, aby se jim prace darila. Tento clanek mi prijde ovsem jako dost nestastny a zavadejici. Urcovat odrudu, kdyz treba vina z oblasti Bordeaux jsou obvykle smesky Merlot a Cabernet Sauvignon?

0 0
možnosti