130 let
Vzorek piva pozorovaný v modrém světle v degustační místnosti Výzkumného senzorického centra. Je určeno k senzorickému a laboratornímu výzkumu, vývoji a testování potravin

Vzorek piva pozorovaný v modrém světle v degustační místnosti Výzkumného senzorického centra. Je určeno k senzorickému a laboratornímu výzkumu, vývoji a testování potravin | foto: ČTK

Praha má centrum pro výzkum a testování potravin

Věda
  •   7:00
PRAHA - V Praze bylo otevřeno centrum určené k senzorickému výzkumu, vývoji a testování potravin. Zařízení novinářům představili zástupci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, v jehož budově se degustační místnost a analytická laboratoř nachází.

Investice ve výši 15 milionů byla více než ze třetiny financována z peněz EU. "Toto centrum vzniklo primárně pro potřeby výzkumu v oblasti piva, nápojů nebo i obecně výzkumu potravin a také zároveň pro kvalitní hodnocení finálních výrobků," uvedl ředitel ústavu Karel Kosař. Centrum se skládá z degustační místnosti a analytické laboratoře. Ta má za úkol objektivně vyhodnotit subjektivní hodnocení organoleptických vlastností nápojů či potravin.

PSALI JSME:

Centrum má sloužit především pro průmyslový výzkum. Ve spolupráci s pivovary či firmami se zde budou vyvíjet a testovat nové výrobky. V prostorech centra se bude konat také výuka pro střední a vysoké školy, školení pro zaměstnance potravinářských firem či semináře o senzorické kvalitě potravin a nápojů. Prostory centra si budou za poplatek moci pronajmout také spotřebitelské organizace či média pro stále oblíbenější senzorické testy potravin.

Vzorek piva pozorovaný v zeleném světle v degustační místnosti Výzkumného senzorického centra. Je určeno k senzorickému a laboratornímu výzkumu, vývoji a testování potravin

Součástí senzorické zkušebny je 12 degustačních boxů se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a dalším vybavením pro co nejobjektivnější posuzování zkoumaných potravin. V místnosti je speciální přívod vzduchu a odtah pachů. Analytická laboratoř je vybavena analytickými přístroji s vysokým rozlišením a moderní výpočetní technikou se speciálním softwarem.

Jedním z důležitých úkolů centra má být hlubší výzkum charakteristických vlastností Českého piva. České pivo je od října 2008 oficiálním chráněným zeměpisným označením zapsaným u Evropské komise. Ochrany názvů zemědělských a potravinářských výrobků zavedla EU v roce 1992 s cílem ochránit výrobce před plagiáty a spotřebitele před klamáním.

České pivo je jiné

Pivo českého typu, které bylo poprvé uvařeno roku 1842 v Plzni, charakterizuje vyšší hořkost, výraznější barva a říz nápoje, proti zahraničním ležákům mají ty české naopak nižší obsah alkoholu. Rozdílné vlastnosti českého piva jsou dány nejen použitými surovinami, zvláštními odrůdami chmele a ječmene, ale také metodou dvoustupňového spodního kvašení. Označení koncem srpna používalo 16 pivovarů pro 77 značek piva. To odpovídalo zhruba 75 procentům tuzemského pivního trhu.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás