Pondělí 27. června 2022, svátek má Ladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Věda

Vědci našli divoký druh kávovníku, který odolá oteplování

Káva. foto: Youtube - Matt JarboReuters

FREETOWN - Kávovník úzkolistý je divoký druh pocházející ze západní Afriky, o němž se myslelo, že až na Pobřeží slonoviny už nikde jinde neroste. Nedávno se ale divoce rostoucí rostliny našly i v Sieře Leone, kde se před stoletím tento druh kávovníku pěstoval. Protože lépe než ostatní druhy snáší vysoké teploty, může být v době klimatických změn kávou budoucnosti, píše na svém webu BBC.
  5:23

Káva ze zrn rostliny Coffea stenophylla chutná podobně jako arabská káva, avšak daří se jí ve větším horku. Podle vědeckých studií bude do roku 2050 vzhledem k oteplování klimatu asi polovina pozemků využívaných nyní k pěstování kávovníku nepoužitelná. Aaron Davis z královské botanické zahrady v Kew v Londýně, který vede výzkum kávovníku, se domnívá, že najít divoce rostoucí druh, který má dobrou chuť a odolává horku a suchu, je svatý grál pro celou branži. 

Divoké druhy kávovníku rostou především v odlehlých afrických lesích a na Madagaskaru. Mimo Afriku pak v dalších tropických oblastech, například v Indii, na Srí Lance a v Austrálii. V lesích roste více než 100 druhů kávovníků, ale jenom hrstka z nich se používá k přípravě nápoje. Celému odvětví vévodí dva hlavní druhy - arabská káva a robusta (Coffea arabica a Coffea canephora).

„Ochutnal jsem mnoho divokých druhů kávy, které nejsou moc dobré a chutí se nepodobají arabice, takže jsme ani tentokrát moc neočekávali. Naprosto nás ohromilo, že tato káva byla velmi chutná. A díky svým vlastnostem je odolná vůči klimatické změně, bude růst i rodit v mnohem teplejším podnebí než kávovník arabský,“ řekl Davis.

Vědci po objevu upražili menší množství kávových zrn z rostlin ze Sierry Leone a Pobřeží slonoviny a uvařili z nich kávu, již předložili ochutnávačům, kteří nevěděli, jaký druh pijí. Více než 80 procent z nich nedokázalo rozeznat arabskou kávu (Coffea arabica) od té z kávovníku úzkolistého (Coffea stenophylla). Výsledek testu byl zveřejněn v odborném časopise Nature Plants, na studii se podílely francouzský výzkumný ústav Cirad a univerzita v Greenwichi. Dále se modelovaly klimatické podmínky, za nichž je kávovník úzkolistý schopný stále plodit, a zjistilo se, že toleruje teploty o šest stupňů vyšší než kávovník arabský. Doktor Davis si myslí, že se bude tento druh znovu pěstovat v Sieře Leoně ve velkém.

„Nebude v kavárnách v příštích dvou letech, ale myslím, že do pěti sedmi let se dostane na trh jako vysoce ceněný vzácnější druh kávy,“ řekl Davis.

Coffea arabica má oceňovanou chuť, roste v horách a 60 procent světové produkce kávy je právě tento druh. Je ale citlivá na klimatické změny, zemědělci už nyní zaznamenávají negativní dopad většího horka nebo nepravidelných dešťů. Produkci ohrožují také škůdci, extrémní počasí, nemoci a výkyvy cen.

Autor:

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

SOUTĚŽ: Vyhrajte zásobu Nutrilonu 2 Profutura CESARBIOTIK™
SOUTĚŽ: Vyhrajte zásobu Nutrilonu 2 Profutura CESARBIOTIK™

Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte krabici plnou pokračovacího kojeneckého mléka Nutrilon 2 Profutura CESARBIOTIK™. Zbrusu nová receptura...