„Vynález má ještě jednu výraznou přidanou hodnotu - plastové misky jsou odolné vůči vysokým teplotám, což není u těchto typů polylaktidových výrobků běžné. Udrží tak tvar, i když se naplní vroucí vodou či zahřejí v mikrovlnné troubě. Budou tak sloužit například jako krabičky na teplé pokrmy,“ uvedla mluvčí.
Mezi sladkostmi působí zdravé jídlo lákavěji, zjistili vědci při výzkumu![]() |
Vědci na vývoji obalů spolupracují se společností Blatinie z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku, která se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a investuje do vývoje ekologických šetrných obalů. „Od Technologické agentury České republiky jsme dostali na vývoj téměř dva a půl milionu korun,“ uvedl rektor Vladimír Sedlařík, který je také ředitelem centra a hlavním řešitelem projektu.
Na misky používají vědci polymléčnou kyselinu vyráběnou převážně z vedlejších zemědělských produktů, které obsahují cukry, například z kukuřice nebo cukrové třtiny. „Kyselina mléčná je poměrně dobře dostupná surovina, je levná a získává se z odpadních zemědělských produktů. Polymer z ní vyrobený splňuje veškeré normy a nařízení pro zdravotní nezávadnost a potravinářské použití. Navíc je biokompatibilní, šetrný k životnímu prostředí a šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů, tím mám na mysli ropu,“ uvedla vědkyně Petra Válková.
Čeští vědci se podíleli na vývoji testu prokazujícího koronavirus. O test projevil zájem i Červený kříž![]() |
Takto vyrobená biomiska se rozloží v technickém kompostu v řádu několika měsíců, produktem rozkladu je oxid uhličitý a voda. V současné době vědci dokončují testování materiálových vlastností misek. „Vývoj bude hotov do konce tohoto roku, na trhu by se mohly objevit do dvou let,“ uvedla Svěráková.