Čtvrtek 21. října 2021, svátek má Brigita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Vrásky na čele ukazují na nemoc srdce, říkají vědci

Věda

  5:35
ŘÍM - Vrásky mohou být signálem rizika vzniku kardiovaskulárních chorob. Vrásky na čele jsou přirozenou známkou stárnutí, ale když jsou hlubší a početnější než by odpovídalo genetickému vybavení a věku, svědčí to o zdravotním riziku, píše italský deník Corriere della Sera.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Shutterstock

„Jsou ukazatelem rizikových faktorů, jako je vysoká hladina cholesterolu v krvi nebo vysoký krevní tlak,“ vysvětluje Yolande Esquirolová z univerzitní nemocnice v jihofrancouzském Toulouse. „Jde o snadno rozpoznatelný signál, který nevyžaduje velké náklady, protože není třeba lékařských testů,“ dodává. Jde tedy o signál, který může být pobídkou ke snaze u těchto osob odstranit další rizikové faktory, jako je vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, obezita či kouření.

Na univerzitě v Toulouse se uskutečnila studie, jíž se zúčastnilo 3200 zdravých dospělých osob ve věku dvaatřicet, dvaačtyřicet, dvaapadesát a dvaašedesát let. Byly jim přiděleny body podle toho, jak měly hluboké a četné vrásky na čele. Žádný bod znamenal absenci vrásek, tři body značily četné hluboké vrásky. Účastníci studie byli sledováni 20 let, během nichž 233 osob z různých příčin zemřelo. Ze 233 mrtvých mělo 15,2 procenta v hodnocení vrásek dva až body, 6,6 procenta mělo jeden bod a 2,1 procenta nemělo žádné vrásky. Ty osoby, které měly nejvyšší hodnocení pokud jde o vrásky, měly téměř desetkrát vyšší riziko smrti než ty, které měly hodnocení nula.

Kornatění cév

Vědci zatím neznají důvod vztahu mezi oběma jevy, ale přišli s teorií, že věc souvisí s aterosklerózou a kornatěním cév. Na aterosklerózu a na vrásky mají zřejmě vliv změny pokud jde o kolagen a oxidační stres. Žilky na čele jsou tak malé, že mohou být citlivější na hromadění plaku, a vrásky tak mohou být jedním z prvních znamení jejich stárnutí.

Až dosud byla konzumace sýrů dávána do souvislosti se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob, a to kvůli přítomnosti nasycených mastných kyselin v těchto potravinách. Kardiologové obvykle doporučovali omezit konzumaci mléka, sýrů a jogurtů. Avšak ve výzkumu vedeném Maciejem Banachem z Lodžské univerzity v Polsku, v němž byla analyzována série studií publikovaných v posledních letech, jež pracovaly dohromady s 636.000 osobami, se ukázalo, že tato doporučení zřejmě nejsou užitečná. S výjimkou mléka. Konzumace mléka (nebylo specifikováno, v jakém množství) je zřejmě spojena se zvýšeným rizikem úmrtí na kardiovaskulární nemoci, zatímco konzumace fermentovaných výrobků, jako je jogurt, souvisí s nižším rizikem. Autor studie navrhuje revidovat doporučení pro pacienty s kardiovaskulárním rizikem pokud jde o sýry a jogurt a doporučovat těm, kdo nemohou pít méně mléka, aby si vybírali produkt bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku.

Maciej Banach rovněž upozorňuje, že diety s nízkým obsahem sacharidů nejsou zdravé a je třeba se jim vyhýbat. „Lidé, kteří jedí málo sacharidů, se vystavují většímu nebezpečí předčasného úmrtí na kardiovaskulární choroby, mrtvici a rakovinu,“ zdůrazňuje. Na základě analýzy údajů o 24.000 osobách Banach ukázal, že tomu, kdo konzumuje málo sacharidů, hrozí o 32 procent vyšší riziko úmrtí než těm, kdo je zařadili do svého jídelníčku.

Autor:

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

Mohlo by vás zajímat