- 7. září 2021 5:00
Včelám pomáhají vlastní střevní bakterie, které si předávají zrno jako štafetový kolík. Každý mikrob na něm odvede kus práce, až se obsah pylové „konzervy“ zpřístupní jak včele, tak i bakteriím žijícím ve včelích útrobách | foto: Martin Veselý, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Byliny, trávy, keře i stromy hostí nesmírně pestrou sbírku mikroorganismů. Na zástupce pozemské květeny proto vědci nahlížejí jako na společenstvo tvořené rostlinou a jejími mikrobiálními „podnájemníky“. Dochází v nich k mnoha pozoruhodným dramatům: tým pod vedením Shawna Christensena z Kalifornské univerzity v americkém Davisu například nedávno zjistil, že bakterie žijící v květech umějí ošálit pylová zrna a přinutí je ke klíčení. Mohlo by se zdát, že tím mikrobi rostlině škodí, protože jí tak ničí pyl; ve skutečnosti jí však prospívají.
Pylová zrna jsou nabitá živinami, především bílkovinami. Jejich obal je ale tak odolný, že se každý zájemce o obsah zrna ocitá v podobné situaci jako majitel konzervy bez otvíráku. Řada hmyzích opylovačů ale pyl z květů sbírá a kromě toho, že jej roznáší na jiné rostliny, ho také konzumuje. Vedle nektaru je pyl další odměnou, na kterou rostliny opylovače ke svým květům lákají.
Připojte se ještě dnes a získejte: