Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vědci vyvíjejí čárový kód pro steaky, který půjde naskenovat

  5:55aktualizováno  9:19
Vědci pracují na neviditelném „čárovém kódu“, který bude možné nastříkat na hovězí maso. Spotřebitelé by ho naskenovali chytrým telefonem, a ujistili se tak o původu výrobku. Cílem je zamezit podvodům, jako byl například celoevropský skandál se zaměňováním hovězího masa za koňské v roce 2013, napsal britský deník The Daily Telegraph.

Steak. | foto: Shutterstock

Technologii na bázi jedlého, netoxického oxidu křemičitého vyvíjí poradenská firma Pricewaterhouse Coopers (PWC). Spotřebitelé se díky ní dozvědí, odkud steak je, co zvíře jedlo a jak bylo maso zpracováno. Poprvé má být tento způsob označování použit v příštích 12 měsících v Číně a v Austrálii.

Sydneyský řezník Anthony Puharich, který systém zkouší, soudí, že technologie znamená opravdovou revoluci v potravinářském průmyslu. „Zákazník získá ohledně původu masa naprostou jistotu,“ tvrdí Puharich. Je to podle něj další krok k zajištění bezpečnosti potravin.

Autor: