On-line dotazník vědci pošlou po celé zemi, chtějí získat informace alespoň od 500 rozmanitých domácnosti. Dotazník mohou lidé vyplnit do poloviny července.
Tajemství štítu před tloustnutím. Vědci objevili ‚gen‘ štíhlosti![]() |
Podle AV má několik částí, které se zabývají různými způsoby obstarání potravin - nákupu, pěstování, ale i přípravy jídla před a v průběhu pandemie. Další otázky se soustředí na to, zda nedávné zkušenosti ovlivní lidské chování a postoje k jídlu i do budoucna.
České výzkumníky pozvali ke spolupráci kolegové ze skotského James Hutton Institute v rámci projektu Food and Covid-19. „Důležitý je mezinárodní rozměr, který nám umožní srovnání 14 států a přístupů, které volili jejich občané v této krizové situaci,“ podotkl Jan Vávra z Jihočeské univerzity.
Na výzkumu bude spolupracovat s Barborou Duží z Ústavu geoniky AV a Zdeňkou Smutnou, která pracuje na Univerzitě J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Všichni se zabývají především zkoumáním lokální produkce potravin. Výzkum zaštiťuje program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 Akademie věd ČR.