Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Oslí svíčková či šnečí ragú. Grand Restaurant Festival láká na exotiku

Jídlo

  6:14
Bizon nebo račí ocásky. I takové speciality si pro návštěvníky připravil pátý ročník Grand Restaurant Festivalu, který začíná v polovině ledna a probíhá ve 30 českých městech. S podtitulem "To jste ještě nejedli" zaútočí na chuťové buňky exotikou.

Variace předkrmů: račí ocásky s rakytníkovou majonézou, zdobené včelím pylem, šneci v tempuře z červené řepy, rukola, limetkové glacé foto: U Bilé krávy (Praha)

A na co se můžete těšit? Například na marinovaný steak z oslí svíčkové, bizona, šnečí ragú s bazalkou, ráčky v rakytníku, či zmrzlinu z kozího sýra s višňovým kompotem. Pokud máte raději tradiční pokrmy, potěší vás pečený bůček na Kofole s pastyňákovým pyré a zimní zeleninou, silný bažantí vývar consommé s estragonovým nočkem či restované hřebínky z divočáka s demi-glace z černého rybízu.

Kdy se festival koná?

Grand Restaurant Festival začíná 15. ledna a končí 28. února 2014. Předprodej degustací začal 1. prosince 2013 na www.grandrestaurantfestival.cz. Za zvýhodněné festivalové ceny ochutnáte speciality nejlepších a nejzajímavějších restaurací z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant 2014.

Ochutnávky jsou v rozmezí od 250,- Kč do 600,- Kč. Hosté si mohou vybrat, jestli ochutnají základní, dvouchodovou nebo tříchodovou degustaci (s nápoji). Připraveny jsou opět vánoční dárkové poukazy.

A sladká tečka na konec? Levandulový tvarohový dort či teplá čokoládová polévka ovoněná lanýži, bonbón s marinovaným zeleným pepřem? Vybírat můžete ze základní, dvouchodové nebo tříchodové degustace. Nejlepší šéfkuchaři připraví pokrmy v kategoriích: "To jste ještě nejedli", "Ctíme tradiční recepty a zvyklosti" a "Láska prochází žaludkem".

Festival probíhá v 83 TOP restauracích ve 30 městech po České republice. Ochutnáte například vítěznou restauraci Chateau Mcely, Piano Nobile ze Středočeského kraje. Z TOP 10 se dále účastní: Bellevue, brněnská Koishi fish & sushi, Terasa U Zlaté studně a Francouzská restaurace Art Nouveau.

Jako minulý ročník i letos jsou připraveny MňamBusy - speciální jednodenní nebo dvoudenní gastronomické výpravy. Poprvé bude vypraven "Singles Mňam Bus" pro nezadané gastronauty, ale klidně i zadané, kteří chtějí poznat nové přátele a strávit den s někým, koho baví dobré jídlo a piti. Nově bude vypraven "Tajný Mňam Bus", o kterém budete vědět jen čas a místo srazu.

Tatarský biftek s černým lanýžem

MňamBalíčky neboli festivalové degustace s luxusním ubytováním pro dva, zajímavým gastronomický programem například setkání se šéfkuchařem, prohlídka kuchyně, ochutnávka vín, lekce mixologie s vytvořením vlastního signaturního koktejlu a další aktivity jako je například wellness.

Račí ocásky (Restaurace U Bílé krávy)

Variace předkrmů: račí ocásky s rakytníkovou majonézou, zdobené včelím pylem, šneci v tempuře z červené řepy, rukola, limetkové glacé

Postup: Račí ocásky se zakapou bazalkovým pestem. Pesto rozmixuje se 100g bazalky, 200ml kvalitního olivového oleje, mořská sůl, 50g piniových jader, 100g parmezánu, kapka vinného octa, stroužek česneku.

Rakytníková majonéza: olivový a rakytníkový olej, žloutek, sůl, špetka cukru, lžička octa. Včelí pyl je obdivuhodně léčivý, vhodný i pro alergiky, jsou to kuličky, které se nabalí včelám na nohy při sběru pylu. Šneky naložíme přes noc do vína a bylinek. Poté osušíme a smažíme v tempuře - vejce, hladká mouka, solamyl, bíle víno a nastrouhaná červená řepa. Rukolu ochutíme olivovým olejem vyšlehaným s limetkou, bílým pepřem a solí.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...