Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Královna zimní zeleniny. Kapusta obsahuje vitaminy i antioxidanty

Jídlo

  6:48
Kapustu, ať už růžičkovou, nebo hlávkovou, můžeme bez nadsázky považovat za královnu zimní zeleniny. Na záhoncích přečká i třeskuté mrazy.

Kapusta (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Kapustu neboli brukev známe snad všichni, ne každý však má tuto košťálovou zeleninu spojenou s potravinou chutnou, zdravou či snad lahodící čichu. Na svědomí to mají pravděpodobně školní jídelny z časů minulých i přítomných, ve kterých je kapusta nestárnoucím hitem stejně tak jako nestárnoucí noční můrou na druhé straně výdejního okénka.

Jednoduchý a chutný. Zkuste quiche s růžičkovou kapustou a kaštany

A není se čemu divit, poněvadž v podání velkokapacitních vývařoven, které si ji oblíbily pravděpodobně pro její nízkou cenu a jednoduchost přípravy, opravdu kapusta povětšinou nemůže chutnat (a ani vypadat) nijak úžasně.

Averze vůči kapustě ale není v žádném případě na místě – jedná se o zeleninu, o jejíchž účincích se dnes mluví v superlativech. Pojďme se společně podívat, co je kapusta zač, a nakonec možná uznáte, že jste tento pramen zdraví ze svých jídelníčků vyškrtli nanejvýš nespravedlivě.

Kapusta (ilustrační foto)

Vůbec poprvé v historii se s kapustou můžeme setkat u starých Egypťanů, v šestnáctém a sedmnáctém století se již běžně pěstovala právě pro své neobyčejné účinky na zdraví. Dnes známe mnoho druhů této zeleniny, u nás je nejpopulárnější kapusta hlávková a růžičková. Pěstovat se dá po celý rok –ozimé odrůdy jsou obdivuhodně otužilé a klidně zvládnou i teplotu okolo -15 °C. Mráz jí dokonce svědčí, díky němu je rostlina křehčí.

Dříve sloužila jako jeden z mála zimních zdrojů důležitých látek. Obsahuje vitaminy C, E, K, a dokonce čtyři z řady B. Bohatá je mimo jiné i na vápník, hořčík, draslík, železo, sodík, antioxidanty. Důležitý je také vysoký obsah vlákniny, která nám dnes při nezdravém způsobu života chybí a jejíž nedostatek může způsobit problémy s trávením. Ostatní obsažené látky jsou zase vhodné například při boji s vysokým cholesterolem či sníženou imunitou, pomáhají s cévními obtížemi. Dále je pro nízký obsah kalorií vhodnou potravinou i při redukčních dietách.

Všechny zmíněné klady ale neřeší otázku, jak kapustu upravit tak, aby byla chutná. Mnoho lidí totiž velmi výraznou vůni i chuť kapusty nemůže ani vystát. Správná příprava z ní ovšem dokáže vykouzlit pokrm velmi dobrý a zdravý, zvláště v kombinaci s jinou zeleninou. Předem je nutno říci, že kapusta si povětšinou žádá tepelnou úpravu, listy či růžičky nechte projít vařením, dušením či zapékáním.

Vitaminová bomba. Připravte si šťávu z kapusty či špenátu

Kapustových receptů existuje nepřeberné množství a v tomto případě by byla škoda upnout se pouze na tradiční a známá jídla, jako je třeba zadělávaná kapusta. Jinak řečeno, vyplatí se být odvážný a trochu experimentovat, nespornou výhodou kapusty jsou i nevyčerpatelné možnosti kombinací. Zkuste třeba krémovou kapustovou polévku s mrkví, cibulí, bramborem či česnekem, francouzský slaný koláč quiche ozvláštněný lososem a kapustou, či teplý kapustový salát s bramborami a avokádem. Nebo zkuste portugalskou polévku Caldo verde ochucenou pikantním salámem chorizo. Na zahřátí je skvělá.

Autor:
Témata: zelenina, jídlo

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!