Restaurace a hospody si letos prochází podle Českého svazu pivovarů a sladoven kritickým obdobím. Kromě elektronické evidence tržeb (EET) řeší i v květnu zahájený zákaz kouření a administrativní těžkosti, například povinná kontrolní hlášení, platná od loňska.
Kombinace všech těchto faktorů může hospodským zasadit těžkou ekonomickou ránu. Přichází totiž v nejméně vhodnou dobu, kdy hospodám klesá odbyt piva, lidé omezují návštěvy pohostinských zařízení a častěji si už kupují na doma lahvové pivo v obchodech.
Osvobodit minipivovary od spotřební daně? Jednoznačně ANO! |
Podle ředitelky svazu Martiny Ferencové hodlá svaz přesněji vyhodnotit dopady samotného EET a počty hospod, které ukončily činnost, po letošním prvním kvartálu.
Svaz požádal všechny členské pivovary, aby mu za období letošních prvních měsíců nahlásily počty odběratelů, kteří ukončili a na druhé straně zahájili obchodní spolupráci. Některé pivovary už loni mluvily o stovkách hospod, které se chystají kvůli vyšším a nerentabilním nákladům ukončit provoz.
Někteří končí, jiní začínají
„Pohostinských podniků končí v průběhu roku několik tisíc a znovu jich je obnovováno také několik tisíc. Restaurace a hospody, kterých je v Česku více než čtyřicet tisíc, procházejí velmi náročným obdobím. Zejména ty nejmenší v malých obcích a vesnicích,“ sdělila Ferencová.
Pivovary se podle ní snaží hospodám pomáhat, například výhodnějšími podmínkami pro řešení EET nebo se školením na nové povinnosti.
Šuráň: Protikuřácký zákon ublíží hospodám. Jestli jde o zdraví, ať zakáží kouřit všem a všude. |
Podobně mluví i jednotlivé pivovary. „Význam jakékoliv statistiky se z našeho pohledu přeceňuje. Pouze čísla totiž nevysvětlují důvody změn v celkovém fungování sektoru pohostinství, vyvolaných jak společenským vývojem, tak i narůstající administrativní a regulatorní zátěží,“ řekla mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková. Připomněla, že sektoru by pomohlo snížení DPH na pivo a na stravovací služby.
Kdo nezavřel, zdražil
Například podle mluvčí Pivovarů Staropramen Denisy Mylbachrové ukončila v souvislosti se zavedením EET provoz zhruba stovka zákazníků pivovaru. „Uvidíme, jaká bude bilance po prvním čtvrtletí tohoto roku,“ dodala.
EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Podle Českého statistického úřadu ceny jídel a pití v restauracích po zavedení evidence vzrostly o zhruba tři procenta.
Řada restaurací, které zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky.