Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Plněné olivy z Marche

Česko

Listová zelenina, houby, divoce rostoucí bylinky, zejména fenykl, ryby a jehněčí. To jsou nejčastější suroviny používané v kuchyni východoitalského regionu Marche, neprávem opomíjeného hornatého kraje, z něhož zahraniční turisté znají hlavně přístavní město Ancona. Gurmán Jiří Myška, který v Marche pracoval několik let v oblasti gastronomie, nám představí největší místní specialitu - smažené olivy plněné mletým masem. Během víkendu od 17. září budete mít možnost vyzkoušet tuto jedinečnou delikatesu v pizzerii Grado v Davli.

Olive all’Ascolana „Udělat si doma skvělé ascolánské olivy, jak se tato místní delikatesa nazývá, není složité, spíše to vyžaduje velkou dávku trpělivosti,“ říká Jiří Myška. „Největší problém jsou samotné olivy, protože ty správné obří plody odrůdy tenera ascolana se dost těžko shánějí. Nicméně dají se nahradit jinými zelenými olivami, nejlépe vypeckovanými, a hlavně co největšími.“

„Nejdříve musíme připravit masovou náplň. Na olivovém oleji lehce osmahneme jemně nakrájenou středně velkou cibuli a mrkev. Přidáme vymačkaný stroužek česneku, 200 gramů mletého hovězího, stejné množství vepřového a slaniny. Opékáme, dokud maso nedostane světle hnědou barvu. Přihodíme nasekanou petrželku, zalijeme půl deci bílého vína a dusíme na mírném ohni za občasného míchání asi 30 minut, dokud se tekutina nevyvaří. Po vychladnutí dáme směs do mixéru, přihodíme vejce, 50 gramů parmezánu a čajovou lžičku nastrouhaného muškátového oříšku. Lehce rozmixujeme, ale nesmí to být úplná kaše,“ vysvětluje Myška. „Pro snadnější plnění můžeme olivy rozříznout. Poté je obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a jemné strouhance. Nakonec osmažíme dozlatova a sníme ještě teplé.“ Marche v Davli Na speciality z Marche si zajeďte do vyhlášené pizzerie Grado (www.grado.cz) ležící ve výletním městečku Davle jižně od Prahy. „Budeme mít velké olivy dovezené přímo z Marche, měkký salám ciauscolo, sušený salám z divočáka a skvělý ovčí sýr, který je zajímavý tím, že zraje v jeskyni,“ říká šéfkuchař pizzerie František Hozman. „Kromě smažených oliv připravíme jídla oblíbená v restauracích vinařského města Jesi. Hlavně jehněčí na víně, husí stehna s bylinkami a domácí ravioly plněné ricottou a špenátem, podávané s hříbkovou omáčkou,“ dodává šéfkuchař.

Pokud raději spoléháte na vlastní kuchařské umění, zkuste nakoupit na www.winemarket.cz, kde si z Marche můžete objednat těstoviny sušené tradičním pomalým způsobem a k tomu skvělá DOC vína, třeba bílé verdicchio.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...