Dejte mu nějaký dokonalý dárek, samou radostí nebude moct mluvit. Anebo na to běžte poněkud méně romanticky a výhodněji a upečte mu plněné ořechy. Ale pozor: Jako všechno cukroví plněné krémem obsahujícím mléko nebo máslo, i ořechy jsou určené k rychlé spotřebě. Buď je snězte (darujte) co nejdříve, anebo pečte až těsně před Vánocemi.
1. Den předem zahřejte v kastrůlku šlehačku, aby se z ní lehce začalo kouřit, odstavte a přidejte nalámané ledové kaštany.
Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém. Nechte zchladnout a uložte do lednice.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, cukru, másla a ořechů zpracujte těsto. Lžičkou odkrajujte kousky těsta a rukama je vtlačte do ořechových formiček. Těsto má být pouze na stěnách, uprostřed ponechte důlek.
3. Pečte jen do lehkého zrůžovění (asi 7 minut).
Vyndejte z trouby, dejte ořechům minutu oddych a pak je, ještě teplé, vyklopte. Až vychladnou, plňte krémem.
4. Ochucenou a odleženou šlehačku vyšlehejte do husta. Naplňte jí vždy dvě poloviny ořechů a ty přitiskněte k sobě. Nechte alespoň den odpočinout v chladu.
TIP: Pokud toužíte po máslovém krému, vezměte 100 g másla pokojové teploty a utřete ho společně se 100 g jemného pískového cukru (nepleťte si s moučkovým) do světlé nadýchané pěny. Poznáte ji snadno - když prsty ohmatáte rodící se krém, neměly by se najít žádné nerozpuštěné krystalky.
Nakonec přimíchejte lžíci rumu a hrst nebo dvě (nebo víc) nastrouhaných vlašských ořechů.
Na těsto: 120 g vlašských ořechů, vyloupaných a nastrouhaných 250 g másla, pokojové teploty 350 g hladké mouky 150 g cukru moučka Na náplň: 250 ml smetany ke šlehání 120 g čokoládových tyčinek Ledové kaštany