Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Plněné ořechy

Česko

Víte, jak někomu skvěle zacpat pusu?

Dejte mu nějaký dokonalý dárek, samou radostí nebude moct mluvit. Anebo na to běžte poněkud méně romanticky a výhodněji a upečte mu plněné ořechy. Ale pozor: Jako všechno cukroví plněné krémem obsahujícím mléko nebo máslo, i ořechy jsou určené k rychlé spotřebě. Buď je snězte (darujte) co nejdříve, anebo pečte až těsně před Vánocemi.

1. Den předem zahřejte v kastrůlku šlehačku, aby se z ní lehce začalo kouřit, odstavte a přidejte nalámané ledové kaštany.

Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém. Nechte zchladnout a uložte do lednice.

2. Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, cukru, másla a ořechů zpracujte těsto. Lžičkou odkrajujte kousky těsta a rukama je vtlačte do ořechových formiček. Těsto má být pouze na stěnách, uprostřed ponechte důlek.

3. Pečte jen do lehkého zrůžovění (asi 7 minut).

Vyndejte z trouby, dejte ořechům minutu oddych a pak je, ještě teplé, vyklopte. Až vychladnou, plňte krémem.

4. Ochucenou a odleženou šlehačku vyšlehejte do husta. Naplňte jí vždy dvě poloviny ořechů a ty přitiskněte k sobě. Nechte alespoň den odpočinout v chladu.

TIP: Pokud toužíte po máslovém krému, vezměte 100 g másla pokojové teploty a utřete ho společně se 100 g jemného pískového cukru (nepleťte si s moučkovým) do světlé nadýchané pěny. Poznáte ji snadno - když prsty ohmatáte rodící se krém, neměly by se najít žádné nerozpuštěné krystalky.

Nakonec přimíchejte lžíci rumu a hrst nebo dvě (nebo víc) nastrouhaných vlašských ořechů.

Na těsto: 120 g vlašských ořechů, vyloupaných a nastrouhaných 250 g másla, pokojové teploty 350 g hladké mouky 150 g cukru moučka Na náplň: 250 ml smetany ke šlehání 120 g čokoládových tyčinek Ledové kaštany

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!