Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Italská restaurace, kde pizzu nenajdete: plzeňské Budino

Jídlo

  7:00
PLZEŇ - Vzít hrdého Plzeňáka na večeři někam, kde netočí prazdroj a na lístku nemají vepřové koleno ani guláš, je skoro rouhání. Italská restaurace Budino, kterou její majitel a šéfkuchař v jedné osobě Daniel Vavroch před časem otevřel v přízemí bývalé rybárny nedaleko největšího plzeňského náměstí, ale plave proti proudu ráda. Třeba tak, že tu nedostanete ani kousíček pizzy. Ber, nebo nech být.

Interiér plzeňské restaurace Budino. foto: Archiv restaurace Budino

Jídelní lístek ctí roční období i zdravý rozum: pět šest těstovinových amasitých jídel doplňuje sezonně proměnlivá nabídka a v pátek a v sobotu i možnost dát si čerstvou rybu. Dýňová polévka z „menu del giorno“ (45 Kč) byla jedním slovem dokonalá, nezklamal ani salát se ztraceným vejcem a hořčičnou omáčkou (155 Kč). Předpisově růžová a šťavnatá panenka s restovanou cuketou ze stálé nabídky (215 Kč) pak uchlácholila i můj hromotlučný pánský doprovod.

ČTĚTE TAKÉ:

Protože porce nejsou nesmyslně velké, zbyde vám místo i na dezert. My jsme vyzkoušeli gorgonzolu s fíkovou omáčkou a creme brulée s jahodami (oboje za 95 Kč). Mírně štiplavá chuť omáčky (prý v ní byla špetka zázvoru) dobře vyzrálý sýr perfektně doplňovala; jahody bych si sice v listopadu klidně odpustila, ale to už by bylo hnidopišství za každou cenu.

Budino nekřičí do světa: tady jsem! Přikrčené na rohu Pražské a Pallovy ulice, trochu ve stínu anglické školky a sousedního hotelu UZvonu, jako by poklidně čekalo na ty, kteří už vědí. Přála bych mu, aby takových bylo víc a víc.

S KÝM SEM ZAJÍT: s obchodním partnerem na pracovní oběd, s neobchodním na příjemnou večeři.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...