Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Plzni chybí svěží gastrovánek, dobře se tu ale najíte, říká blogerka

Jídlo

  8:30
Chcete si dát v Plzni, které je momentálně evropským městem kultury, vynikající oběd či večeři? Hledáte originální podnik, kde se dobře najíte a nezruinuje vás to? Nechte si poradit od food blogerky a moderátorky Veroniky Kokešové.

Veronika KOKO Kokešová foto: SmartPress

„Přiznávám, že na jednoduchou otázku, kam v Plzni zajít na jídlo, bych mezi těch několika málo podniků, které doporučím, hledala jen těžko jednoznačnou a stručnou odpověď. Vše má své ale. Když jsem se byla nedávno podívat v Brně, cítila jsem tam svěží gastrovánek, který v Plzni zatím prostě nefouká. A nevyhnu se ani srovnávání s Prahou, protože tam trávím posledních deset let mnohem více času než právě v rodné západočeské metropoli,“ vysvětluje blogerka. 

Bez pizzy v Plzni?

A pokračuje: „Z těch luxusnějších, nebo přesněji řečeno dražších, mám suma sumárum tři favority. Pokud máte rádi ryby a mořské plody, doporučím vám Pulcinellu na samém okraji města ve čtvrti Bolevec směrem na přilehlou Třemošnou. Ochutnala jsem tu skvělou pražmu s bylinkami, slávky, carpacio z tuňáka. Výběr je velmi široký a nikdy jsem tu nenarazila na ingredience pochybné kvality. Je pravda, že předimenzovanému interiéru odzvonilo už velmi dávno, stejně jako italské odrhovačky ze snad už prošoupaných cédéček musí psychicky drtit nejen časté hosty, ale hlavně nejčastěji přítomnou obsluhu, nicméně s kuchyní jsem spokojena. A to i mimo mořský svět – například šafránové risotto s italskou klobásou. Samozřejmě tu nesmí chybět dobrá pizza. Mám pocit, že bez ní by totiž žádná restaurace zavánějící Itálií v Plzni prostě nepřežila,“ říká.

Pizza - ilustrační foto

Food blogerka navštívila plzeňských restaurací nespočet, a tak má poměrně dobrý přehled o tom, co se v západočeské metropoli na gastro poli děje: „Nemůžu nezmínit Artamo, restauraci a galerii, která se nachází sice v ne příliš atraktivní čtvrti poblíž zimního stadionu, nicméně stále je to z centra tak deset minut pěšky. Ono je totiž v Plzni všechno blízko. Oceňuji poměrně nápadité kombinace, kvalitní suroviny, velmi uspokojivé zpracování jednotlivých pokrmů,“ říká a ihned dodává: 

Kde si dát kachnu v Karlových Varech? Poradí Emma Smetana

„Ano, někdo by mohl říct, že mají malé porce a je to tam drahé. Asi by ani na plzeňské poměry nelhal. Nicméně já sem chodím moc ráda, protože vím, že mě tu nikdy ničím nenaštvali, a takových podniků spočítám v Plzni na prstech jedné ruky. Menu se jednou za pár měsíců obměňuje, pravda, mohlo by na sezonu reagovat ještě pružněji, ale i tak si u mě zaslouží spočinout na stupni vítězů,“ 

A na doporučuje ještě podnik Delish: „Už podruhé zvítězila coby nejoblíbenější restaurace v Plzni v rámci soutěže na Fresh Festivalu (bývalý Apetit Festival) burgrárna Delish. Jejich soutěžní miniburgery jsem oba dva roky hodnotila na festivalu velmi vysoko, byla jsem součástí odborné poroty. Osobní návštěva restaurace asi před rokem mě ale zas až tak moc nenadchla. Neubráním se srovnání s nejlepšími Burgery v Praze a je prostě ještě dost co dohánět. Nicméně stále se jedná o nejlepší Burgery ve městě. A jediné pořádné. I když všichni tu chodí stejně nejraději na cheeseburger za třicet korun do Big Burgeru na Americké ulici…Hlavně v noci,“ uzavírá na konec. 

Veronika Kokešová

Veronika Kokešová je úspěšná food blogerka. Vaří po svém recepty pokrmů, které si objednává v restauracích. Vaří, protože ji to baví a protože chtěla mít vlastní pořad, aniž by na něj musela čekat. Vydala kuchařku vlastních receptů Menu podle Koko – kuchařka plná videí. Každé ráno jí můžete slyšet na rádiu Expres. 

Autor: