Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pochoutka našich babiček. Jak na domácí škvarkové pagáče?

Jídlo

  6:19
Škvarkové placky pochází pravděpodně z Maďarska, stejně tak jsou ale doma na Slovensku, kde se jim říká pagáče. Jak si je připravit doma?

Škvarkové pagáče foto: čongrády

Škvarkové pagáče

  • 1 kg hladké celozrnné mouky
  • 200 ml smetany ke šléhání
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce na potírání
  • 2 kostky čestvých kvasnic
  • 500 g hrubě mletých škvarků
  • 1 lžíce škvařeného sádla, když jsou škvarky mastné nemusí být
  • 500 ml pnotučného mléka 1 lžíce cukru do kvásku
  • 3,5 lžiček soli
  • drcený kmín nebo sezamové semínka na posypání

Postup: Do 150 ml ohřátého mléka rozdrobíme kvasnice, přídáme 1 PL cukru a necháme vzejít kvásek. Z mouky, smetany, žloutků, poloviny mletých škvarků a mléka vypracujeme hladké těsto. Přidáme kvásek a doděláme těsto.

Připravené těsto rozvalkáme, potřeme jej druhou polovinou mletých škvarků, přeložíme na polovinu, zase rozvalkáme a přeložíme na polovinu. Takhle připravené těsto necháme vykynout. Vykynuté těsto na desce rozválíme na cca. 1,5-2 cm hrubý plát. Se sítkem na protlačení brambor můžeme udělat mřížkovou strukturu. Z takhle připraveného těsta vykrajujeme malé pagáče, které uložíme na plech a necháme ješte asi 30 minut dokynout. Nakynuté pagáče potřeme vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovými semínky. Pagáče pečeme na 180 C cca. 40 minut, dokud pagáče krásně nezelátnou.  

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...