Škvarkové pagáče
- 1 kg hladké celozrnné mouky
- 200 ml smetany ke šléhání
- 2 žloutky
- 1 celé vejce na potírání
- 2 kostky čestvých kvasnic
- 500 g hrubě mletých škvarků
- 1 lžíce škvařeného sádla, když jsou škvarky mastné nemusí být
- 500 ml pnotučného mléka 1 lžíce cukru do kvásku
- 3,5 lžiček soli
- drcený kmín nebo sezamové semínka na posypání
Postup: Do 150 ml ohřátého mléka rozdrobíme kvasnice, přídáme 1 PL cukru a necháme vzejít kvásek. Z mouky, smetany, žloutků, poloviny mletých škvarků a mléka vypracujeme hladké těsto. Přidáme kvásek a doděláme těsto.
Připravené těsto rozvalkáme, potřeme jej druhou polovinou mletých škvarků, přeložíme na polovinu, zase rozvalkáme a přeložíme na polovinu. Takhle připravené těsto necháme vykynout. Vykynuté těsto na desce rozválíme na cca. 1,5-2 cm hrubý plát. Se sítkem na protlačení brambor můžeme udělat mřížkovou strukturu. Z takhle připraveného těsta vykrajujeme malé pagáče, které uložíme na plech a necháme ješte asi 30 minut dokynout. Nakynuté pagáče potřeme vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovými semínky. Pagáče pečeme na 180 C cca. 40 minut, dokud pagáče krásně nezelátnou.