Hruškový páj po francouzsku
(Jaroslav Béza, šéfcukráře francouzského cukrářství Petite France)
Těsto:
- 135 g mandlové hmoty
- 50 g cukr moučka
- 3 ks vajec
- 1 žloutek
- 125 g másla
- 500 g oloupaných hrušek
sirup na hrušky:
- 1 l vody
- 0,5 g cukru
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1 vanilkový lusk
Postup: Hrušky oloupeme, vyndáme jádřince, překrojíme na půl a vložíme do vařícího sirupu. Vaříme do změknutí. V případě, že nechceme použít čerstvé hrušky, a chceme si práci ulehčit, můžeme použít kompotované hrušky, které se už vařit nemusí. V robotu smícháme mandlovou hmotu s moučkovým cukrem, přidáme vejce. Po spojení surovin přidáme změklé máslo, mouku a vyšleháme do nadýchané hmoty. Tu poté vložíme do předpečeného lineckého těsta. Prochladlé hrušky krájíme do vějířku a vyskládáme na hmotu. Pečeme na 160 stupňů asi 30-35 minut.