Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Podzimní lahůdka? Zkuste hruškový koláč po francouzsku

Jídlo

  6:55
PRAHA - U francouzského hruškového páje je ovoce nutné nejdřív speciálně upravit. Plátky hrušek se povaří v cukrovém rozvaru s hřebíčkem, vanilkou a skořicí a prochladlé se pak do této směsi skládají. Výsledek ale rozhodně stojí za to. Nechte se inspirovat.

Hruškový koláč po francouzsku foto: Petite France

Hruškový páj po francouzsku

(Jaroslav Béza, šéfcukráře francouzského cukrářství Petite France)

Těsto:

  • 135 g mandlové hmoty
  • 50 g cukr moučka
  • 3 ks vajec
  • 1 žloutek
  • 125 g másla
  • 500 g oloupaných hrušek

sirup na hrušky:

  • 1 l vody
  • 0,5 g cukru
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový lusk

Postup: Hrušky oloupeme, vyndáme jádřince, překrojíme na půl a vložíme do vařícího sirupu. Vaříme do změknutí. V případě, že nechceme použít čerstvé hrušky, a chceme si práci ulehčit, můžeme použít kompotované hrušky, které se už vařit nemusí. V robotu smícháme mandlovou hmotu s moučkovým cukrem, přidáme vejce. Po spojení surovin přidáme změklé máslo, mouku a vyšleháme do nadýchané hmoty. Tu poté vložíme do předpečeného lineckého těsta. Prochladlé hrušky krájíme do vějířku a vyskládáme na hmotu. Pečeme na 160 stupňů asi 30-35 minut.

Autor:
Témata: hruška

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!