30. listopadu 2018 7:00 Lidovky.cz > PR > PR sdělení komerční

Nezapomínejte na večeři. Přináší zdravotní benefity i rodinnou pohodu

Knackebrot | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Knackebrot | foto: ČTK

Věděli jste, že pouhých 6 % občanů České republiky má denně teplou večeři? Češi jsou totiž stále méně ochotni trávit svůj volný čas vařením. Ideální doba přípravy jídla je podle nich maximálně 15 minut. Kvůli tomu roste obliba fastfoodů a trvanlivých jídel obsahujících spoustu soli a konzervantů.

Nejen tento negativní trend přispívá k tomu, že 52 % dospělé populace trpí nadváhou. „Přitom příprava večeře nemusí být nic těžkého. Pokud zvolíte vhodný recept, nemusíte v kuchyni strávit věčnost, její přínosy jsou pak k nezaplacení,“ říká Blanka Procházková, nutriční specialistka společnosti RACIO.

Knackbrot

Večeřet je nejlepší zhruba 3 hodiny před spaním a jídlo by mělo pokrýt přibližně čtvrtinu celodenního kalorického příjmu. „Chybět by neměla bílkovina a pořádná porce zeleniny. Se sacharidy musíme být opatrnější. Vhodné je například celozrnné pečivo ale pouze v omezeném množství. Nicméně není vhodné je zcela vynechávat,“ vysvětluje Procházková s tím, že důležitý je vyvážený jídelníček.

Večeře by neměla postrádat především bílkoviny. Nejlepší je krůtí nebo kuřecí maso, případně jakékoli jiné libové, ryba či šunka s vysokým podílem masa. Můžete však použít i jinou formu bílkovin, a to třeba vejce, různé tvarohy, cottage, sýry nebo třeba luštěniny. Bílkoviny je dobré doplnit o pořádnou porci zeleniny. Můžete zvolit jak syrovou, tak i dušenou či pečenou. 

„Mnohé vitamíny obsažené v zelenině mají lepší využití ve spojení s tuky, takže ji můžete kombinovat například s olivovým olejem. Skvělou volbou je i avokádo, které obsahuje množství vitamínů a prospěšných rostlinných tuků, jež napomáhají správné funkci kardiovaskulárního aparátu a chrání tak i naše srdce,“ radí Blanka Procházková ze společnosti RACIO. 

Jako přílohu je nejlepší zvolit menší množství celozrnného pečiva či knäckebrotů. Můžete také vyzkoušet například pohanku či quinou, dnes řazené mezi tzv. superfoods.

„Je obecně známé, že pravidelná strava přispívá našemu zdraví. Proto bychom neměli večeři v žádném případě vynechávat nebo se odbývat nezdravými polotovary, které sníme u televize,“ upozorňuje Procházková na další benefit. Tím je, že pokud budete připravovat večeře pravidelně, můžete se setkávat se svou rodinou či partnerem, utužit váš vztah a navíc si i příjemně popovídat.

Základní pravidla pro vyváženou večeři:

1. Na prvním místě je bílkovina – mléčné výrobky, vejce, luštěniny, maso, ryba či šunka s vysokým podílem masa.

2. Zelenina – syrová, dušená nebo pečená. Nejlépe podávaná s rostlinnými oleji. Zeleninu lze příležitostně vyměnit za ovoce zhruba v polovičním množství. Pozor, mezi ovoce se stejně tak řadí i avokádo.

3. Jako přílohu můžeme použít: celozrnné pečivo, knäckebroty, těstoviny, rýži, kuskus, quinou, brambory, pohanku a další.

4. Vyhýbáme se tučnému masu, velkému množství sacharidů a také sladkým nápojům.

Tip: Jednoduchá koprová omáčka v odlehčeném pojetí. Maso si můžete připravit předem a omáčku pak máte hotovou raz dva.

Hovězí vařené s koprovkou Free style

Suroviny na 6 porcí:

Koprovka

2 balení RACIO Free style kopr a smetana
500 g hovězího masa
500 ml hovězího vývaru
150 ml mléka
250 ml smetany na vaření
3 ks mrkve
2 ks petržele
¼ celeru
1 cibule
1 stroužek česneku
Svazek čerstvého kopru
Petrželová nať
3 PL másla
4 PL hladké mouky
2 ČL krystalového cukru
2 ČL citrónové šťávy
2 ks bobkového listu
900 g brambor
Sůl, celý pepř podle potřeby

Hovězí maso umyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a svazeček petrželové natě. Vaříme, dokud není hovězí maso měkké. Maso vyjmeme a odložíme na teplé místo, z vývaru odlijeme půl litru, který použijeme k přípravě koprové omáčky. Zbytek vývaru a zeleninu můžeme použít k přípravě polévky. Hovězí maso s vývarem si můžeme připravit i den předem.

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme mlékem a metličkou dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přilijeme hovězí vývar, přimícháme a vaříme asi 20 minut. Přilijeme smetanu, dochutíme cukrem, solí, a citrónovou šťávou. Kopr umyjeme, najemno nasekáme, přidáme do omáčky a už jen krátce povaříme. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky a dáme prohřát do omáčky.

Jídlo podáváme s pyramidkou protlačených brambor s čerstvým koprem, prokládaných free style kolečky s RACIO free style s příchutí kopru a smetany.

Nutriční hodnoty: 1 porce s použitím smetany na vaření (12 % tuku) a včetně brambor na pyramidky: 1764 kJ, 28 g bílkovin, 13 g tuků, 54 g sacharidů

Najdete na Lidovky.cz