Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEORECEPT: Pravá Asie. Jak na thajské zelené kari, poradí šéfkuchař

Jídlo

  6:50
Jak na thajské kari, jarní závitky či ostrý salát? Naučte se připravit ty nejlepší asijské pokrmy s jedním z nejlepším českých šéfkuchařů. Server Lidovky.cz startuje seriál exkluzivních videoreceptů ve spolupráci se šéfkuchařem Štěpánem Návratem z restaurace Café Buddha. V prvním dílu pro vás ve své kuchyni připraví thajské zelené kari.

Thajské zelené kari

Omáčka:

  • 4-7 lžic zelené kari pasty (dle pálivosti)
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 ks zeleného chilli
  • 1-2 dcl zeleninového vývaru
  • 5 ks bílý pepř
  • 2 ks citrónová tráva
  • ½ lžíce římský kmín
  • 20-40 g palmový/hnědý cukr na dochucení
  • 5-8 lžic rybí omáčka na dochucení
  • 500 ml kokosové mléko

Do omáčky: (dle libosti)

  • 300-500 g kuřecích stehenních kousků nebo prsíček (krevety, losos, hovězí)
  • 100 g bambusu
  • 100 g lilku nebo jakákoliv zelenina dle chuti

Dekorace:

  • 15 g čerstvý koriandr
  • 25 g thajské bazalky
  • 1-2 ks limetová šťáva

Nejprve si očistěte maso. Rozehřejte si pánev, přidejte olej, suché koření (rozvonění) a po minutě i kari pastu, do které přidáváme postupně kokosové mléko (na 2-3x), pořádně zamícháme a přidáme zbytek ingrediencí včetně vývaru. Omáčku si poté dochutíme – má být sladkoslaná, pikantní chuť – a redukujeme dle libosti.

Posléze přidejte maso a zeleninu, chvíli povařte a můžete servírovat. Na dekoraci použijeme čerstvý koriandr, bazalku a zakápneme limetou. Servírujeme s jasmínovou rýží nebo nudlemi.

Autoři: ,