Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Halibut, losos či candát. Co na štědrovečerní stůl místo kapra?

Jídlo

  11:30
Bramborový salát a smažený kapr je v Česku tradiční štědrovečerní jídlo. Často ale lidem vadí bahnitá chuť a mnoho malých kostí. Lidé proto hledají jinou rybu, která by kapra nahradila. Velmi dobrou alternativou je losos, ale i candát, makrela či trochu dražší halibut. Server Lidovky.cz přináší několik receptů od nejlepších českých šéfkuchařů.

Uzený losos (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Pečená máslová makrela na gratinované muškátové dýni s batátovým pyré

(Ondřej Vykusa)

Porci makrely osolite, opepřite a z jedné strany namočte do koření Adobo - pomerančová kůra, mletý koriandr, drcený kmín, kurkuma, sušený česnek a opéct na tále z obou stran, poté dopéct v troubě 6 minut. Dýně jako u Tortugy, batatátové pyré vytvoříme ze sladkých brambor pečených v celku doměkka, oloupaných a vymíchaných společně s máslem, solí a špetkou skořice..

Smetanu svaříme společně s máslem a škrobem a neháme vychladit. Do této základní omáčky přidáme avokádo, spařený listový špenát a dochutíme solí a citr. šťávou. Nadrobné kostičky pokrájíme oloupanou pečenou červnou kapii, mango, meloun chantaloupe a medový a spojíme olivovým olejem.

Pečená máslová makrela "ADOBO" na gratinované muškátové dýni, batátovým pyré, avokádovým krémem a salsou z tropického ovoce provoněnou panenským olivovým olejem

Losos v bylinkovo-ořechové krustě

  • 1 filet z lososa
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek petržele
  • 3 snítky šalvěje
  • 50 g vlašských ořechů
  • 30 g parmazánu
  • mořská sůl
  • polévková lžíce měkkého másla
  • 250 g plnotučného jogurtu

Postup: Opláchněte lososa a osušte. Opláchněte citron v horké vodě, osušte, velmi tence oloupejte kůru a najemno nakrájejte. Stroužek česneku oloupejte a nakrájejte. Opláchněte petržel a šalvěj, usušte, nasekejte a promíchejte. Smíchejte citronovou kůru, česnek, bylinky, ořechy, parmazán, mořskou sůl, pepř a měkké máslo. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Umístěte filet z lososa do podlouhlé zapékací mísy potřené máslem. Filet jemně posypte směsí z bylinek a ořechů. Lososa pečeme v troubě asi 25 minut. Jogurt smíchejte se solí a pepřem a podávejte s lososem. Vhodnou přílohou jsou brambory.

„Losos má sám o sobě velmi charakteristickou chuť. Pokud se spojí s bylinkami a ořechy, bude jen výraznější a prožitek z jídla stejně tak,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.

Losos v krustě (ilustrační foto)

FILET Z CANDÁTA S KROUPETEM A HŘIBY

(Roman Paulus)

  • 600 g očištěných filetů z candáta i s kůží
  • 50 g šalotky
  • 150 g loupaných krupek (nebo klasických krup předem namočených ve vodě)
  • 30 g sušených hříbků
  • 50 g kořenové zeleniny
  • olej
  • máslo
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • hladkolistá petržel
  • čerstvé houby
  • sůl
  • pepř

Postup: V hrnci osmahneme šalotku a česnek, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a krátce podusíme. Podlijeme vývarem, přidáme krupky, sušené houby a vaříme na mírném plameni 15 až 20 minut. Poté dochutíme solí a pepřem, lehce zjemníme máslem a před podáváním přidáme ještě hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky. Filátka z candáta osolíme, opepříme, kůži lehce pomoučníme a opečeme na pánvi z obou stran dokřupava. Čerstvé houby opečeme na másle, dochutíme solí, případně pepřem a podáváme společně s rybou a kroupetem.

Houbové menu. Zkuste candáta s hřiby, radí Roman Paulus

Halibut s dýňovým pyré, marinovanou dýní a pěnou z kokosového mléka a jasmínové rýže

(restaurace Koishi Fish & Sushi)

  • halibut 1500 g
  • olivový olej 100 g
  • sůl
  • pepř

Halibuta osolit, opepřit a upéct na olivovém oleji

Dýňové pyré s curry

  • máslo 100 g
  • šalotka 2 ks
  • středně velká dýně Hokkaido
  • bílé víno 200ml
  • smetana 100 ml
  • 2 čajové lžičky curry
  • cukr
  • sůl

Na másle zpěnit šalotku, přidat dýni nakrájenou na kostky a spotit ji, přidat curry, zalít bílým vínem a svařit. Přidat smetanu, cukr, sůl a rozvařit a potom rozmixovat na pyré

Marinovaná dýně

  • Středně velká dýně Hokkaido
  • vinný ocet 350 ml
  • šampaňské 350 ml
  • kuřecí vývar 200 ml
  • 5 čajových lžiček curry
  • cukr 350 g
  • sůl

Dýni nakrájet na špalíčky, zavařit všechny suroviny a dýni krátce povařit na skus

Koishi fish & Sushi/ Halibut s dýňovým pyré a pěnou z kokosového mléka a jasmínová rýže

Pěna z kokosového mléka a jasmínové rýže

  • Máslo 100 g
  • dvě šalotky
  • jasmínová rýže 150 g
  • bílé víno 400 ml
  • kuřecí vývar 800 ml
  • kokosové mléko 800 ml
  • smetana 400 ml
  • šťáva z jedné lunetky
  • citronová verbena
  • jedna lžička třtinového cukru

Šalotku a jasmínovou rýži spotit na másle, zalít bílým vínem a svařit. Přidat kuřecí vývar a kokosové mléko a povařit deset minut. Dochutit limetkovou šťávou, třtinovým cukrem a citronovou verbenou.

Autor:
Témata: kapr, Losos, máslo, Česko