O ničivosti spojeneckých náletů svědčí fakt, že veškeré škody tehdy byly odhadnuty na 63 milionů předválečných korun. V Gambrinusu museli dělníci kompletně znovu postavit nejen celou budovu pivovaru, ale i řadu přiléhajících domů a staveb. I přesto už v roce 1946 v částečně zrekonstruovaném pivovaru uvařili 327 tisíc hektolitrů piva.
Pamětníci v té souvislosti zmiňují především osobnost hlavního sládka Františka Hlaváčka. Jeho projevy před zaměstnanci a charisma prý hodně pomohly k tomu, aby se pivovar rychle „otřepal“ a začal se dívat dopředu.
Není bez zajímavosti, že - podle historických údajů Gambrinusu - plzeňský Měšťanský pivovar v letech 1945 a 1946 vyplácel solidní odměny lidem, kteří zachránili a do podniku přivezli sudy a bedny po armádě. Rychle se tak mohly dostat zpátky do oběhu.
Zobrazit celou fotogaleriiProhlédněte si pohodlně všechny fotografie |