Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Přesné složení vody nelze poznat, říká aquasommelierka

Jídlo

  6:54
Je balená voda lepší než voda z kohoutku? A můžou odborníci poznat kvalitu vody po prvním doušku? „Hodnotíme více parametrů: svěžest, množství a velikost bublinek, čirost, čistotu, nepříjemné vůně, aciditu, slanost, strukturu, lehkost, měkkost, rovnováhu a perzistenci,“ říká aquasommelierka Beáta Vlnková.

Voda (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Lidovky.cz: Podle čeho hodnotíte kvalitu vody?
Hlavní je, aby voda chutnala. Málokdo ví, že voda má vůbec nějakou chuť. Kvalita vody závisí na její mikrobiologické čistotě, chemickém složení a způsobu dezinfekce. Nejdůležitější je vědět, odkud voda pochází a jak se k vám dostala. Hodnotíme více parametrů: svěžest, množství a velikost bublinek, čirost, čistotu, nepříjemné vůně, aciditu, slanost, strukturu, lehkost, měkkost, rovnováhu a perzistenci. Hodnotit vodu vůbec není snadné, neboť rozdíly v jednotlivých pramenech jsou podstatně méně výrazné než třeba u vína.

Vlažná voda, žádný alkohol a klidový režim. Rady, jak přežít horké dny

Lidovky.cz: Poznáte například, kolik je v minerálce hořčíku?
Jednoduše poznat přesné složení je náročné, dá se určit, jestli je voda hodně nebo málo mineralizovaná, jednotlivé prvky je ale velmi obtížné identifikovat.

Lidovky.cz: V čem se jednotlivé vody liší?
Přírodní minerální vody se dělí podle obsahu rozpustných tuhých látek - celkové mineralizace, obsahu a druhu rozpustných plynných látek, obsahu převládajících významných prvků a sloučenin, hodnoty pH a teploty, jakou má v místě, kde vyvěrá. Balené vody se navíc liší stupněm přirozeného obsahu oxidu uhličitého anebo stupněm sycení oxidem uhličitým. Oxid uhličitý vodu konzervuje, příznivě ovlivňuje její chuť, vyvolává pocit svěžesti a správný „říz“. Světovým trendem v gastronomii je doplňovat menu o široký sortiment sycených a nesycených přírodních pramenitých a minerálních vod.

ilustrační foto

Lidovky.cz: Jak se pozná, ke kterému vínu se určitá voda hodí?
Při odborné degustaci vína je vhodnější voda nesycená anebo s minimálním obsahem oxidu uhličitého a s nižším obsahem minerálních látek. Například pramenitá voda Rajec je vlastníkem certifikátu Voda vhodná k vínu, který udělil Vinařský institut České republiky. Při volné degustaci jde o to, co chceme zdůraznit. Vyzkoušejte si to sami – ochutnejte například víno s vyšším obsahem kyselin a k tomu si dejte nejprve doušek neperlivé vody a potom doušek vody perlivé. Neperlivá voda kyseliny ve víně zakulatí, zklidní. Naopak voda s bublinkami kyseliny zvýrazní. Budu li pít víno v zimě, dost možná bude lépe chutnat s vodou neperlivou. Sedím li v létě venku na terase, pravděpodobně mi přijde vhod, že voda s bublinkami kyseliny zvýrazní a voda i víno mne příjemně osvěží.

Lidovky.cz: Jak je na tom kohoutková voda? Dá se pít ke všemu?
Je na každém spotřebiteli, jakou vodu bude pít. Je to jeho volba a jen na něm záleží, zda si vybere pramenitou vodu se stálým a garantovaným složením a jasným místem původu nebo vodu z kohoutku, jejíž chuť i složení se mění podle zdroje, ze kterého pochází. Je to jako s vínem. Když si vytříbíte chuťové pohárky, snadno odhalíte ve víně rozdíly – kyseliny, taniny, sladkost a jejich vzájemnou harmonii. Postupně se stáváte náročnějším konzumentem.

Omamná vůně bezinek. Připravte z nich delikátní sirup a džem

Lidovky.cz: Voda je asi nejlepší čerstvá. Může ale někdy platit opak?
Voda je potravina, proto se na lahvi uvádí trvanlivost. Při stáčení do lahví je čerstvě načerpaná voda okamžitě hermeticky uzavřena, aby si zachovala původní kvalitu. Při správném skladování si udrží své vlastnosti minimálně po uvedenou dobu trvanlivosti. Musíme s ní však zacházet jako s vínem či jinou potravinou – například nenechávat je pražit na sluníčku.

Lidovky.cz: Je automaticky dražší balená voda lepší? A spíše obsahem či chutí?
Opět ráda použiji paralelu s vínem. Je dražší víno lepší než lacinější? Tam, kde můžeme deklarovat terroir – původ hroznů, způsob výroby, způsob skladovaní, tam je předpoklad vyšší kvality. Určitě rozhoduje kredibilita výrobce – dobrý, renomovaný vinař si nedovolí dát do lahve víno, které nesplňuje ty nejvyšší parametry. Snaží se, aby víno bylo chutné, harmonické, aby potěšilo naše smysly.

Autor:
Témata: víno, čistota, vůně, Česko

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!