Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Připravte si houby jinak. Zkuste recepty šéfkuchařů

Jídlo

  7:00
Houbařská sezona je v plném proudu a mykologové slibují, že nejvíce houby porostou od poloviny září. Co z hub připravit? Pokud vás omrzely smažené houby, klasické houbové omáčky, smaženice nebo obalované bedly, zkuste si připravit speciality šéfkuchařů. Server Lidovky.cz vybral tři recepty.

Salát s marinovanou dýní a hřiby (recept podle Romana Pauluse)

Ingredience: 220 g dýně, 150 g hřibů, máslo na smažení, směs salátů (podle chuti: frisée, lollo rosso a polníček, cca 100 g), dýňový olej, vinný nebo jablečný ocet, kůra z jednoho citronu, celá skořice, hřebíček, badyán, cukr, sůl, pepř

Salát s marinovanou dýní a hřiby.

Postup: V kastrůlku si nejprve z vody, bílého octa, citronové kůry, soli, cukru, skořice, hřebíčku a badyánu připravíme sladkokyselý nálev, který krátce svaříme. Dýni nakrájíme na tenké plátky a v připraveném rozvaru necháme minutku povařit. Potom sundáme z tepla a v láku necháme marinovat, dokud nevychladne (dýně nesmí být rozvařená, jen poloměkká). Směs salátů smícháme s marinovanou dýní a rozdělíme na talíře. Houby obalíme v klasickém trojobalu (strouhanku můžeme ochutit bylinkami), osmažíme na přepuštěném másle dozlatova a poklademe na salát. Podáváme zakápnuté dýňovým olejem, můžeme dozdobit praženými dýňovými semínky.

Houbový krém s hlívou ústřičnou, portobello a lesními houbami (Restaurace U Emy Destinnové, šéfkuchař Steven Trumpfheller)

Budete potřebovat: 100 g hlívy ústřičné (očištěné a nakrájené na tenké plátky), 3 velké houby portobello, 3 druhy čerstvě nasbíraných lesních hub, extra panenský olivový olej, 150 g másla, 1 litr smetany, 3 velké panáky sladkého vermutu, ½ l vody, trochu čerstvého tymiánu, sůl, pepř

Houbový krém (restaurace U Emy Destinnové)

Postup: Na rozpálenou pánev dáme olivový olej, portobello a hlívu ústřičnou, orestujeme, přidáme sůl, pepř a sladký vermut. Necháme vyvařit alkohol a přidáme smetanu, vodu, čerstvý tymián, máslo a necháme povařit. Těsně před dokončením polévky přidáme čerstvé houby, dochutíme solí, pepřem a servírujeme.

Omeleta s liškami (šéfkuchar Jiří Štift, Muži sobě)

Budete potřebovat: 200g čerstvých lišek, malá šalotka, 2 stroužky česneku, 2 hrsti hladkolisté petrželky, 10 třešňových rajčátek, 2 hrsti rukoly, olivový olej, 6 vajec, sůl, pepř, přepuštěné máslo a čerstvé máslo na upečení omelety

Omeleta s liškami

Postup: Očisti lišky a překrájej je na menší kousky. Šalotku a česnek očisti a nakrájej najemno. Ve větší pánvi na másle zprudka orestuj pokrájené lišky, přidej šalotku a česnek a nech zpěnit. Ochuť solí a pepřem a odstav. Petrželku nasekej a třešňová rajčata překrájej na poloviny. Těsně před podáváním obojí vmíchej k houbám. Rukolu propláchni studenou vodou a potom z ní otřepej přebytečnou vodu. Ochuť ji hrubou sol, pepřem a zalij olivovým olejem. Vejce vyklepni do větší misky, přidej sůl, pepř a lžíci vody. Lehce promíchej metlou. Zprudka rozpal pánev a dej na ni lžíci přepuštěného másla. Jakmile se rozteče, vlij vejce a nech je rozlít po celé ploše pánve. Počkej pár vteřin, až vejce u dna začnou tuhnou. Potom je rovnou vařečkou rychle shrň k jedné straně a pánev nakloň na druhou stranu, aby tekutá část vajec znovu zaplnila celou plochu. Pak už jenom nech omeletu dopéci a na vrch přidej kostičku čerstvého másla. Omeleta musí uprostřed zůstat lehce tekutá, pomocí vařečky ji zabal a přendej na talíř. Ozdob liškovou směsí a ochucenou rukolou.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč