Pomalu pečená krkovice, kroupy, hříbky a jedlový olej
- 1kg kančí krkovice
- 100g mrkve
- 100g celeru
- 100g petržele
- 300g krup
- 350g hříbků
- 100g šalotky
- 2 stroužky česneku
- černý pepř
- jalovec
- bobkový list
- nové koření
- 3 dcl oleje
- 150g másla
- 2 dcl
- sůl
Pomalu pečená krkovice
Maso pečlivě omyjte a osušte, svažte kuchyňskou nití, osolte a opepřete. Troubu rozehřejte na 130 C. V pekáči rozehřejte 1/3 másla s olejem a maso zprudka opečte ze všech stran. Maso vyjměte a do výpeku přidejte na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, divoké koření. Dobře orestujte a podlijte asi 1 dl vody.
Do základu vložte zpět maso, přiklopte a pečte asi 1,5 hodiny. Po upečení vyjměte maso, pekáč odstavte, podlijte a uvolněte výpek ode dna. Výpek provařte, přeceďte přes jemné sítko a zredukujte do konzistence omáčky, Podle potřeby dochuťte solí a nakonec do omáčky zašlehejte prochladlé máslo pro zjemnění.
Kroupy
V hrnci rozehřejte olej s máslem, přidejte na klínky nakrájenou šalotku, hřiby, osolte, opepřete a orestujte do zlatova. Hříbky a šalotku vyjměte a dejte stranou. Do hrnce přidejte drobně nakrájenou šalotku, nožem rozmáčklý stroužek česneku. Vše orestujte, česnek vyjměte, přidejte proprané kroupy, bobkový list, osolte, podlijte vývarem a vařte do měkka. Do uvařených krup přidejte zbytek másla a podle potřeby osolte.
Jedlový olej
Olej zahřejte v rendlíku na 80 C. Vložte dobře proprané jedlové jehličí, pár kuliček rozdrceného jalovce. Nechte vychladit, přelejte i s jehličím do čisté nádoby, zakryjte a uložte na chladné místo na minimálně jeden týden.