Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Proč nevyhazovat starý chléb? Udělejte z něj třeba noky, radí kuchařka

Jídlo

  6:55
Noky či pudink ze starého chleba, pesto ze zeleninových natí či domácí bakerolls. To jsou recepty, které se rozhodla zveřejnit Zuzana Štěpničková, která se k iniciativě Zachraň jídlo připojila před dvěma lety a za tu dobu vytvořila celou řádku tak zvaných záchranářských receptů, které přináší inspiraci, jak neplýtvat jídlem. Jak využít zbytky? Proč nevyhazovat starý chléb? Naučte se připravit jednoduché pokrmy v novém seriálu serveru Lidovky.cz.

Zuzana Štěpničková foto: Zachraň jídlo

Lidovky.cz: Jak musí vypadat recept, aby zapadal do konceptu Zachraň jídlo?
Recept je záchranářský pokud zahrnuje některý z principů neplýtvání. Tak například v něm využijeme části potraviny, které se obvykle vyhazují. Ať už kvůli nedostatku fantazie nebo dokonce proto, že nevíme, že ta část je jedlá. Pomyslete na zelenou část pórku nebo natě mrkve či ředkvičky. Případně v receptu zachraňujeme nadbytky sezóny. Náš recept na rybízovou zmrzlinu je jeden z nejoblíbenějších. Zachraňujeme taky zbytkové suroviny, což je klasika. Takže nemusíte vyhodit ani zbytek zaschlé hořčice ve skleničce, starý chleba nebo tvrdou kůrku parmazánu. A nakonec chceme v receptech upozornit na to, že v přírodě běžně roste spousta jedlých a zdravých květů a bylin, které mají často velmi očistné účinky na organismus a je škoda to nevědět a nezařadit do jídelníčku. Navíc jídlo ozdobené sedmikráskou nebo lichořeřišnicí vypadá prostě nádherně.

Lidovky.cz: Proč jste se připojila k organizaci Zachraň jídlo?
Chtěla jsem pomoci s osvětou. Lidé by měli omezit plýtvání, zužitkovat zbytky, vybírat i mezi méně “noblesními” ingrediencemi jsou drobné triky, které umožní ušetřit, aniž by se cokoliv ubíralo na chuti. Naopak, tradice nás učí, že největší delikatesy se zrodily v chudých příbytcích. Je to taková výzva, co člověka nutí zapojit kreativní myšlení a třeba sáhnout po staré kuchařce. Každý může být záchranářem ve své kuchyni. Navíc finančně se to v dlouhodobém horizontu vyplatí. Za rok tak můžete ušetřit na fajn dovolenou.

Lidovky.cz: Proč jste se rozhodla natáčet videorecepty? V čem jsou podle vás lepší než klasické recepty?
Můžeme toho ukázat více, vysvětlit více. Fotka zachycuje pouze jeden okamžik. Video bude kromě samotného receptu obsahovat i informace o tom, kolik se čeho plýtvá v domácnostech.

Lidovky.cz: Jaké suroviny chcete ve videích používat?
Plánujeme udělat třeba čokoládový pudink ze ztvrdlého chleba nebo ukážeme jednoduché tipy, jak na bylinkové krutony, chudý parmazán nebo domácí bakerolls. Určitě vám ukážeme několik způsobů, jak zpracovat natě zeleniny. Možná vás překvapí, z čeho všeho se dá udělat výborné pesto, které se vždycky vyplatí mít v lednici. Vyhodit nemusíte ani zelenou část pórku nebo koštály brokolice, květáku, a podobně.

Zachraň jídlo

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Autor:
Témata: chléb, recept, jídlo, YouTube