18. listopadu 2015 23:05 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Pstruh lososovitý? Překvapivě chutná variace lososa. Inspirujte se jako v MasterChef Česko

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kde koupit čerstvé pstruhy? Podívejte se na tipy šéfkuchařů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kde koupit čerstvé pstruhy? Podívejte se na tipy šéfkuchařů | foto: Shutterstock

PRAHA Jak nejlépe připravit pstruha lososovitého? S bylinkami, fazolkami nebo citronem? Nechte se inspirovat podobně jako soutěžící v MasterChef Česko. Vyzkoušejte recepty od zapálené amatérské kuchařky i šéfkuchaře Marka Raditsche, který v soutěži dělá porotce.

Pstruh lososovitý s citronovou krustou a pečeným fenyklem (Miriam, Snedeno.cz)

Ingredience (na 2 porce):

  • 400 g pstruha lososovitého
  • 1 větší bulva fenyklu
  • 1 bílek
  • 2 lžíce strouhanky
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • citronová šťáva dle chuti
  • 20 g sýru parmazánového typu
  • 1/2 lžičky červené kari pasty
  • 1 kostka zeleninového bio bujonu
  • zarovnanou lžičku třtinového cukru
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olej

Pstruha rozdělíme na dvě porce, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a na grilovací pánvi z obou stran lehce předpečeme (začínáme na straně s kůží). Bílek metličkou vyšleháme do středně tuhého sněhu. Do vyšlehaného bílku přimícháme strouhanku, půlku nastrouhané kůry a nastrouhaný sýr. Navrstvíme na každou opečenou porci půlku směsi a dáme zapéct pod gril do trouby.

Z fenyklu odkrojíme tuhé stonky, rozkrojíme na půlku, vykrojíme košťál a nakrájíme na asi centimetrové nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm plátky fenyklu spolu s troškou cukru. Podlijeme vínem a trochou vody, přidáme kari pastu, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Chvíli před změknutím přidáme zbytek citronové kůry a trochu citronové šťávy.

Lososový pstruh v listovém těstě (Marek Raditsch v pořadu ČT Vše o vaření)

Ingredience (na 2 porce):

  • filet z lososového pstruha
  • 1 velká mrkev
  • 1 pórek
  • 2 lžíce másla
  • špetka šafránu
  • sůl, pepř
  • 300g čerstvého špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce
  • kmín
  • mouka na poprášení

Stáhneme pstruha z kůže. Nakrájíme zeleninu na tenké nudličky. Orestujeme zeleninu na másle se šafránem, nejdřív mrkev, potom přidáme celer, následně česnek. Čerstvý špenát orestujeme zvlášť, stačí dvě minuty. Obojí osolíme a opepříme. Necháme vychladnout.

Vyválíme na pomoučeném plátu listové těsto. Skládáme na něj vrstvu špenátu, na něj filet z lososa a na něj vrstvu orestované zeleniny.

Nakonec vše zabalíme do štrůdlu, lemy spojíme rozmíchaným vajíčkem. Štrůdl potřeme taky po celém horním povrchu a posypeme kmínem.

Pečeme 15-20 minut v troubě vyhřáté na 20 stupňů celsia.


Lidovky.cz
  • 0Diskuse