Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pudink z podmáslí s rebarborou, lískovými oříšky a malinovou granitou podle šéfkuchaře

Jídlo

  6:12
Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Vojtěcha Vaclavíka z Hergetovy Cihelny na Pudink z podmáslí s rebarborou, jahody, lískovými oříšky a malinovou granitou.

Pudink z podmáslí s rebarborou, jahody, lískovými oříšky a malinovou granitou. foto: HERGETOVA CIHELNA

Pudink z podmáslí s rebarborou, jahody, lískovými oříšky a malinovou granitou

Pudink z podmáslí

  • 1/2 vanilkový lusk
  • 2 skrojky kůry z pomeranče
  • 125g cukru
  • 200ml šlehačky
  • 300ml podmáslí
  • 2 plátky želatiny
  • 1 pol. lžíce citronové štávy

Svaříme 100ml smetany s cukrem a pomerančovou kůrou. Přidáme vanilku později citron a namočenou želatinu. Přecedíme. Vmícháme do 300ml podmáslí a vychladíme. Vyšleháme 100ml šlehačky, kterou všleháme do vychladlého mixu, rozdělíme do forem a necháme vytuhnout.

Malinová granita

  • 250g perlivé vody
  • 250g malinové pyré
  • 50g cukr
  • 1⁄2 plátku želatiny namočené ve vodě

Ve 100ml zahřáté perlivé vody rozpustíme cukr, přidáme želatinu, pyré a zbytek vody. Propasírujeme do připravené nádoby a zamrazíme. Naškrábeme vidličkou a do servisu uchováváme v mrazáku.

(150g maliny, 250ml voda, 10g cukr, 3min, 20min klid)

Rebarborovo - ibiškový rozvar
Rebarboru očistíme a překrájíme na menší kousky, přidáme ibišek, zalijeme vroucím cukrovým rozvarem v poměru 1:2, cukr:voda, tak aby byla ponořená a necháme vychladnout do studena. Podle potřeby dochutíme citronovou šťávou, vodou nebo cukrem.

Slané lískové oříšky
(Voda 30ml, cukr 90g, lískové oříšky 200g, sůl 1,5g)

Oloupané lískové oříšky opečeme do zlatova na pánvi nebo v troubě a překrájíme na drobno. V rendlíku rozehřejeme cukr s vodou na 117C, přidáme lískové oříšky, sůl, rychle zamícháme a rozprostřeme na pečící papír nebo silikon a necháme vychladnout.

Jahodový tatarák
Jahody očistíme a nakrájíme spolu s rebarborou na malé kousky, přimícháme trošku moučkového cukru, nasekanou mátu či meduňku, promícháme a ihned servírujeme.

Servis
Doprostřed hlubšího talíře dáme pudink, na něj jahodový tatarák a kolem ještě pár kousků jahod a rebarbory. Podlijeme trochou rozvaru a nahoru posypeme oříšky. Těsně před servisem posypeme granitou a ozdobíme šťovíkem nebo meduňkou.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč