Vajíčkovou, česnekovou nebo mrkvovou pomazánku umí každý a jistě neodmyslitelně patří mezi stálice na českých stolech nejedné oslavy (a nebudu lhát, i já mám ty naše klasické pomazánky moc rád), ale občas je fajn udělat menší změnu a připravit trochu netradiční občerstvení. Sepsal jsem vám hned pět receptů na různé chlebíčky, kterými zaujmete každého strávníka. Takže přípravám zdar a budu se těšit zase v příštím roce. Krásného Silvestra!
Chlebíčky s uzeným pstruhem
- 4 ks tmavých toastových chlebů
- 300 g filet z uzeného pstruha
- 50 g másla
- 2 ks vajec
- 50 g dijonské hořčice
- sůl
- pepř
- 10 g čerstvého estragonu
- 100 g zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- 4 ks křepelčích vajec
Toastový chléb nakrájíme na malé chlebíčky a opečeme na másle dozlatova. Uzeného pstruha zbavíme kostí a vykrojíme filety. Ostatní odřezky ze pstruha nakrájíme na kostky, přidáme natvrdo uvařené vejce nakrájené též na kostičky, hořčici, sůl, pepř, drcený česnek, nasekaný estragon a zakysanou smetanu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, ozdobíme křepelčím vejcem a uzeným pstruhem.
Chlebíček se smaženou brokolicí a citronovou kůrou, žervé a pažitka
- 4 ks světlého chleba
- 400 g brokolice
- olej na smažení
- sůl
- 1 citron
- 200 g žervé
- 50 g pažitky
Brokolici očistíme a nakrájíme na růžičky. Olej na smažení rozpálíme a vložíme do něj brokolici, kterou smažíme dozlatova. Žervé rozmícháme s nakrájenou pažitkou, přidáme sůl, pepř a řádně zamícháme. Žervé s pažitkou namažeme na toast a naskládáme na něj smaženou osolenou brokolici. Vše zastrouháme kůrou z citronu zakápneme citronovou šťávou.
Chlebíček se sýrem tete de moin a špekem
- 4 ks chleba
- 200 g špeku
- 100 g cibule
- pepř
- sůl
- 0,5 dcl olivového oleje
- 100 g sýru tete de moin
- 200 g ledového salátu
- 50 g citronu
- 20 g hladkolisté petržel
Špek nakrájíme na kostky, zpěníme na pánvi a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku. Vše zakápneme citronem a přidáme nasekanou hladkolistou petržel. Toast prokapeme olivovým olejem a necháme sušit v troubě na 90 stupňů asi 20 minut. Na usušený toast položíme ledový salát, pokapeme citronem, přidáme směs ze špeku a navrch položíme růžičky ze sýru tete de moin.
Chlebíček z uzených brambor s dušenou cibulí a brie
- 4 ks chleba
- 4 ks brambory
- 50 g rozmarýnu
- 20g třešňových oštěpků
- 0,1 dcl olivového oleje
- 150 g cibule
- 150 g sýru brie
- 1 dcl bílého vína
- sůl
- pepř
Na oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme snítku rozmarýnu a osolíme. Směs několikrát zarestujeme a zalijeme bílým vínem a zredukujeme. Do alobalu položíme oštěpky z třešně a zapálíme led lampou, až začnou kouřit přidáme rozmarýn a znovu zapálíme. Do oštěpků vložíme brambory ve slupce, sůl a vše zabalíme do alobalu. Pečeme při 150 stupních 50 minut. Po upečení brambory oloupeme, rozmačkáme vidličkou, zakápneme olivovým olejem a dosolíme. Horké brambory položíme na nakrájený chléb a ještě na horké brambory klademe sýr brie a opepříme čerstvým pepřem.
Chlebíček s kachními žaludky s majoránkou
- 4 ks chleba
- 200 g kachních žaludků
- 80 g cibule
- 50 g kysaných okurek
- 8 g čerstvé majoránky
- sůl
- pepř
- 20 g sušených hříbků
- 50 ml smetany
- 2 ks bobkového listu
- 3 ks celého pepře
- 1 ks nového koření
- parmazán dle chuti
Žaludky uvaříme v osolené vodě s celým pepřem, bobkovým listem, s částí sušených hříbků a novým kořením. Po uvaření žaludky nakrájíme na jemné kostičky. Vývar přecedíme, zredukujeme na minimum a přidáme smetanu, další část sušených hříbků a žaludky. Směs dochutíme majoránkou a na kostičky nakrájenou okurku. Vzniklé ragú klademe na nakrájené chlebíčky a vše dle chuti zastrouháme parmezánem.