„Festival se uskuteční už podruhé. Návštěvníci se dozvědí, jak se rawfood připravuje, což jim předvedou přední odborníci na raw kuchyni v čele s americkou průkopnicí živé stravy Mimi Kirkovou. RawFest je pozve také na sportovní vyžití a tréninky se světovým šampionem ve freestyle parkouru Timem Shieffem,“ řekla mluvčí akce Evženie Belanová. Program podle ní „okoření“ koncerty, divadlo i zábava pro rodiny s dětmi.
Fenomén raw food se rozmáhá i v Česku. Odborníci ale příliš nejásají |
RawFest 2015 se má nést ve znamení nejnovějších trendů v oblasti zdravého životního stylu a především fenoménu s názvem rawfood. Takzvané „živé jídlo“ se připravuje ze surovin rostlinného původu za nízkých teplot tak, aby v něm zůstaly zachovány živiny nezbytné pro správné fungování lidského organismu.
„Speciálně pro letošní ročník jsme přichystali exkluzivní pochoutku - živou čabajku ze sušených rajčátek, oříšků, semínek a koření. Tato delikatesa se bude podávat s raw hořčicí a kvašeným zelím. Představíme i další vybraná živá jídla jako třeba raw svíčkovou, nivu s modrozelenou řasou spirulinou, kmínový a pikantní nakládaný sýr, plněné tortilly, ale i raw dorty, zmrzliny, chia puding s čerstvými jahodami nebo raw palačinky,“ komentovala náplň letošního ročníku Tereza Havrlandová. Je zakladatelkou a majitelkou pořádající společnosti Lifefood, která je předním výrobcem živé stravy u nás i ve světě.
Mezi vystavovateli se na festivalu objeví kromě Lifefoodu více než dvě desítky vyhlášených raw restaurací, cukráren a producentů živé stravy v České republice. Servírovat se budou raw proteinové nápoje, šťáva z mladého kokosu, čerstvé šťávy a smoothies z ovoce a zeleniny.