Fasolada a grilované maso Pravý řecký salát choriatiki zvládne připravit každý. Stačí nakrájet a promíchat rajčata, zelenou papriku, cibuli, okurku a přidat olivy, hroudu fety, olivový olej a oregano.
Více času zabere polévka fasolada, která se v Řecku považuje za téměř národní jídlo. Nejdříve musíme namočit čtvrt kila bílých fazolí přes noc do vody. Poté je na mírném ohni 30 minut povaříme a následně přimícháme 1 nakrájenou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 nakrájené mrkve, 2 nasekané celerové stonky a hodinu dusíme. Pak se ještě přidá rajský protlak, nakrájené rajče, 3 kostky zeleninového bujonu, oregano, sůl a pepř. Vaříme dalších zhruba 60 minut, dokud fazole nezměknou. Polévku ozdobíme nakrájenou petržílkou a pokapeme olivovým olejem. Ideálně servírujeme s chlebem, olivami a fetou.
V létě si na zahradě můžete ugrilovat jehněčí kotletky paidakia. Recept je velmi jednoduchý: maso stačí omýt, osolit, posypat oreganem a čerstvě drceným černým pepřem a potřít olivovým olejem. A pak už se jenom griluje.
Nezbytnou řeckou přílohou ke každému masu je slavná okurkovo-jogurtová omáčka zvaná tzatziki (na snímku). Na její přípravu je potřeba hodně hustý bílý jogurt. Nejdříve vydlabeme a najemno nastrouháme okurku, osolíme, opepříme, přidáme kopr a citrónovou šťávu. Směs pořádně promícháme s jogurtem a dáme do lednice vychladit. Mořský vánek v Ostravě Sehnat řecké jídlo není u nás zas tak velký problém. Jogurty, olivy, víno nebo i hotové tzatziki koupíte v Praze v obchodě Olympia (www.recky-obchod.cz) v Radhošťské ulici a v obchodním centru na Budějovické. Řecké speciality jako plněné vinné listy, bílé fazole či hotovou fazoladu v konzervě si můžete objednat i přes internet na stránkách www.gtq.cz.
Jestli chcete zavzpomínat na řeckou dovolenou v nějaké stylové restauraci s tou správnou atmosférou a jídlem, zkuste třeba ostravskou tavernu Agiu Georgiu na zámku v Porubě (www.agiu-georgiu.com). Třeba se vám tady za zvuků řecké hudby podaří tak zasnít, že uslyšíte hučení příboje a ucítíte svěží mořský vánek.