Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Snižují hladinu cukru v krvi a mají léčivé účinky. Kam vyrazit na májovky a proč si jich houbaři cení?

Čirůvka májovka (Calocybe gambosa) | foto: Dalibor Marounek

Premium Doporučujeme
Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka - Calocybe gambosa. Májovky mají nezaměnitelnou vůni, okurkově moučnou, a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy při jarních deštících už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

Májovky mají velmi variabilní barvu klobouku, který může být bílý, bělavý, žemlový až žlutý. Plodnice jsou šťavnaté, masité s příjemnou vůní. Vhodná houba do omáček, polévek, salátů, lze nakládat do láku i sušit, kdy její aroma vynikne, klasická houbová smaženice je příliš aromatická. Zesnulý guru českých houbařů mykolog František Smotlacha doporučoval májovky připravené jako ovar.

Májovky většinou rostou ve skupinách a narazíme- li na místo jejich výskytu, rychle v košíku přibývají. Nevýhodou je při suchém a teplém počasí jejich velká červivost až 50% plodnic z vlastní zkušenosti bývá červivých. Minulý týden na mnoha místech v Česku napršelo a májovky se začínají objevovat, svědčí o tom nálezy houbařů na facebookových fórech, které se houbami zabývají.

Tip na příští dny, vyražte na májovky, třeba budete mít štěstí a najdete i první hřibovité houby, v některých místech Česka se už našly klouzky, hřiby kováře, kozáci. Uděláte i něco pro své zdraví, pohyb v přírodě a čirůvka májovka patří mezi houby s léčivými účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a potlačuje nepříjemné zdravotní symptomy spojené s cukrovkou.

Omáčka z májovek s taglietelle

Májovky patří k nejchutnějším jarním houbám na omáčku pro svoje aroma, proč klasickou smetanovou omáčku nepřipravit třeba s těstovinami a nevylepšit vařeným zeleným chřestem a šunkou?

500 g čirůvky májovky, 150 g vařeného zeleného chřestu, 100 g šunky, 1 cibule, 1l kuřecího vývaru, 250 g smetany na vaření, 1 lžíce hladké mouky, sůl, kmín, bílý pepř, špetka tymiánu, špetka muškátového květu, citronová šťáva, máslo.

Na másle necháme zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené májovky, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vývaru, dusíme 5 minut pod pokličkou. Přilijeme zbytek kuřecího vývaru, dusíme na mírném plameni 20 minut, až houby změknou a pustí aroma. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a nalijeme k houbám, povaříme 2-3 minuty. Omáčku dochutíme tymiánem, muškátovým květem, bílým pepřem, citronovou šťávou. Do omáčky přidáme nakrájenou šunku a kousky vařeného zeleného chřestu, necháme prohřát. Hotovou omáčku podáváme s italskými širokými nudlemi taglietelle, nebo jinou oblíbenou těstovinou.

Omáčka z májovek s taglietelle

Autor: