11. června 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Design

Jak si postavit moderní dům s lavičkou na zápraží

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 10Diskuse
Tradiční kryté zápraží s lavičkou u vstupu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tradiční kryté zápraží s lavičkou u vstupu. | foto: Adam Gebrian

Ačkoli o stavbu v historické zástavbě má zájem mnoho klientů a o podobnou výzvu stojí i nejeden architekt, z nějakého záhadného důvodu se málokdy potkají. V Dobřejovicích se to však podařilo.

Je to už více než deset let, co byl v Dobřejovicích - obci jihovýchodně od Prahy - dokončen na místě bývalého výminku rodinný dům, který dnes slouží čtyřčlenné rodině. Je to důkaz o schopnosti jeho autorů a zadavatelů neagresivně navázat na tradiční způsob okolní zástavby, avšak bez laciného sentimentu a snahy o prosté napodobení.

Respekt k terénu


Co navazuje na historii? A co je naopak současné? Začněme osazením na terén. Před vynálezem buldozeru se domy přizpůsobovaly terénu, nikoliv naopak, jak je dnes častým zvykem. Kvůli lepšímu výhledu jsme ochotni udělat z roviny svah, ještě častěji pak z prudkého svahu rovinu. I tady došlo k drobným úpravám terénu, ale jen tak, aby nejnovější dům v uzavřeném dvoře stál na drobné vyvýšenině, k níž vystoupáte po třech kamenných schodech. Mírná svažitost pozemku je cítit i uvnitř, kdy z kuchyně musíte do obývacího prostoru klesnout o dva schody. Dům je malý. Jeho velikost, lichoběžníkový tvar a přesné umístění vychází z relativně stísněné situace dvora, kterou respektuje. Nahrazuje hospodářské stavení, vyhýbá se vzrostlým stromům a snaží se o orientaci podle světových stran.

Do domu se vstupuje ze severozápadního rohu, skrze dva kryté prostory - vnější verandu a zádveří. Oba tyto prostory jsou půdorysně malé, ale vysoké, a proto se při vstupu necítíte stísněně, jak bývá často zvykem i u mnohem větších domů. Přízemí je pocitově volné, až na koupelnu a pracovnu může být používáno jako jeden spojitý prostor. Obsahuje kuchyň (s pěkným detailem plynulého napojení kuchyňské linky na vnitřní parapet okna) s jídelnou orientovanou k východu, kterou je možné oddělit posuvnou příčkou od obytné části v jihozápadním rohu.


Prázdný interiér přízemí krátce po dokončení.

Prázdný interiér přízemí krátce po dokončení.


Rozhodujícím motivem dispozice je strmé jednoramenné schodiště vprostřed, kolem nějž se prostor přízemí obtáčí. Do schodiště je zároveň integrováno komínové těleso s krbem. Do jedné z jeho stěn je vyříznut otvor, který napomáhá optickému spojení částí v celek. Je překvapující, jak může být vnitřek těchto rozměrů dojmově pestrý. Schodiště je na obou koncích ukončeno velkými okny - dá se tedy říci, že vede ze světla do světla. Ještě důležitější ale je, že jediné okno v patře na jižní straně přivádí sluneční paprsky do vstupní haly situované v přízemí na severu. Podobně je z jihu přivedeno světlo do koupelny v horním podlaží pomocí světlíku vystupujícího z pultové střechy. U pokojů v patře autoři rozhodli o umístění oken vždy pouze na jednu světovou stranu, jižní strana tak zůstala uzavřená.

Detaily rozhodují


Stavba má zděné svislé konstrukce a dřevěné stropy a krov. Za velmi šťastné je možné označit rozhodnutí autorů použít nezakryté trámy a krokve kruhového průřezu, nikoliv opracované do obdélníkového nebo čtvercového tvaru, jak bývá často zvykem. Už tento jediný motiv posílá stavbu pocitově o mnoho let do minulosti a časová vzdálenost mezi domem a sousedním statkem se stodolou prudce klesá. Tradiční vzhled je podepřen dalším ne úplně běžným řešením: dřevěnými tesanými okapy. Ty dodávají společně s ručně tvořenou štukovou omítkou, která plynule přechází z exteriéru do interiéru, stavbě na záměrné nepřesnosti. Aneb další způsob, jak setřít hranici mezi staršími stavbami na pozemku a touto novou. Podlaha přízemí je betonová, v patře pak dřevěná. Využit je každý centimetr, což dokládá i tajný půdní prostor za koupelnou přístupný z pokoje dětí.

Okenní otvory jsou zde dělené a nedělené. Dělené, často otevírací, jsou v masivních dřevěných rámech, nedělené velkoformátové naopak v subtilních ocelových, takřka neviditelných rámech. Až na jednu výjimku v přízemí jsou všechna okna umístěna na líci fasády, a pomáhají tak zvětšit vnitřní podlažní plochu malého domu. Jediné okno zastrčené do hloubky zdi má vnější parapet, který slouží jako posezení u hospodářské části zahrady. 


Tradiční kryté zápraží s lavičkou u vstupu.

Tradiční kryté zápraží s lavičkou u vstupu.



Už mnohokrát jsme v této rubrice zmiňovali, že zvláště u malých domů je klíčovou hodnotou celku úspěšné propojení mezi vnitřním a vnějším prostorem. Dnes recenzované řešení nabízí hned několik venkovních prostorů, které zvyšují hodnotu domu. Tradiční kryté zápraží s lavičkou u vstupu je nutností, ale nejlépe je to vidět na západní straně, přiléhající k ulici. Venkovní patio je vymezeno hlavní hmotou domu, drobným přízemním přístavkem pracovny se zelenou pultovou střechou a plotem, respektive zdí, která plynule navazuje na tělo domu.


FAKTA

Autor: Jiří Poláček, Václav Škarda, Ateliér K2 www.atelierk2.cz Projekt: 1999-2001 Realizace: 2002 Zastavěná plocha: 88 metrů čtverečních Užitná plocha: 108 metrů čtverečních


Více než deset let stará realizace v Dobřejovicích ukazuje, že současný způsob stavění je dobře kombinovatelný s tradičním. Stačí klient, který takový požadavek vznese, a architekt, který ho má chuť naplnit. Jde o realizaci, z níž musí mít radost všichni zúčastnění.

Osudové míjení


Mnoho architektů stojí spíše o realizace na pozemcích v historické zástavbě, které nabízejí výzvu v podobě obtížného kontextu, a nikoliv o ty na zelené louce s okolím, které má teprve vzniknout a je nutné si ho představovat. Je zvláštní, že takovýchto staveb neexistují v Čechách stovky, ba ani desítky. Přitom pro ně jsou jak vhodní architekti, tak klienti. Jen se z nějakého zvláštního důvodu málokdy potkají.


Adam Gebrian, Lidové noviny
  • 10Diskuse